Healthy Heroes – Ny spel-app inriktad på att kombinera lek och rörelse


Vi skrev nyligen om den kombinerade stegräknaren och spelet Striiv. I samband med detta påpekade ett gäng svenska speltillverkare i Göteborg att de utvecklat en ny app som fungerar till iOS-produkter som Iphone och Ipad, samt även android.

Spelet som är gratis heter ”Healthy Heroes” och kan bäst beskrivas som ”World of Warcraft möter hälsa och träning”. Spelet kombinerar det som är så roligt och motiverande med spel, sport och personlig träning. Alla som någon gång fastnat i en dataspelsvärld vet hur beroendeframkallande det kan vara. Undersökningar visat att spela spel är bland de mest ”flow-framkallande” (dvs. när man går upp helt i det man gör) aktiviteterna som finns. Förmodligen för att spelen är uppbyggda för att stimulera hjärnans belöningssystem (gamification). Att bemästra hjärnans belöningssystem är för många nyckeln till en varaktig viktnedgång.

Precis som i ett vanligt ”RPG” (Role Playing Game) så väljer man en karaktär, och börjar sedan uppgradera den, eller ”levla” som det heter bland gamers. I vanliga spel sitter man dock framför en datorskärm och fullbordar olika uppdrag genom att klicka på en mus. Att sitta still på detta vis i långa perioder har forskare fastställt är direkt livsfarligt för hälsan. Faktum är att stillasittande dödar. I Healthy Heroes måste du dock träna på riktigt för att klara av spelets uppdrag. Din karaktär har fyra spelattribut som är vanliga i spelvärlden, Agility (rörlighet), Strength (styrka), Stamina (uthållighet) och Intellect (intelligens).

Dessa attribut bygger man upp genom att ”checka in” på olika aktiviteter via appen. Till exempel, checkar man in Gym för att få styrkepoäng, man checkar in på joggning så att karaktären får bättre uthållighet och basketboll ger poäng i rörlighet och för att få mer intelligens-poäng ägnar man sig åt yoga. Dessa är dock bara exempel på aktiviteter. I skrivande stund finns det över 30 olika aktiviteter som man kan checka in på.

Sen finns det massa roliga uppdrag, ”missions”, som man kan klara av, både i utmaningsläge eller samarbetsläge. Ett populärt uppdrag är ”The Rain Runner” som kräver att du joggar i regn (appen kollar vädret på din position via Yahoo weather).


Det finns också en massa achievements, titlar och uppdrag att låsa upp, man får extra poäng om man tränar tillsammans med någon, eller om man tränar i dåligt väder.

Utvecklarna förklarar att ”det vi försöker uppnå är att ändra hur folk ser på träning. Istället för att tänka ´jag måste bränna 4000 kcal till´ så vill vi få folk att tänka ´jag måste power walka 3 ggr till för att låsa upp den där belöningen´. Det är kraftfullare, mer motiverande och roligare!”

Vi rekommenderar att du testar denna app om du behöver lite extra krydda på din plan för att gå ner i vikt.

%d bloggare gillar detta: