Stillasittande aktiviteter som att titta på TV eller sitta vid datorn förkortar livet avsevärt

Portrait of an articulated skeleton on a bentwood chair
Ett stillasittande liv är ett kort liv

Ett australiensiskt forskarteam har undersökt närmare 10, 000 friska och vuxna människor under en period av nio år för att se hur stillasittande påverkar livslängden.

Undersökningen tog endast hänsyn till de aktiviteter som utfördes helt stillasittande. Till exempel räknas det inte som att sitta stilla om man till exempel stryker kläderna eller städar samtidigt som man tittar på TV. Det är med andra ord inte TV-tittandet i sig som leder till en för tidig död som kvällstidningarnas rubrikmakare vill få det till.

Under tiden som studien pågick dog 284 personer. Det visar sig att de som tittar som mest på TV (mer än fyra timmar om dagen) löper mycket större risk att dö i förtid. Denna grupp drabbas främst av hjärt- och kärlsjukdomar (även risken för cancer är något större). Risken för hjärt- och kärlsjukdomar i denna grupp är hela 46 % större oavsett ålder eller om man äter onyttigt, röker eller är överviktig.


Undersökningens resultat understryker vikten av att röra på sig i vardagen. Det kanske inte riktigt räcker att gå en halvtimme om dagen, om resterande 23 timmar av dygnet spenderas liggande och/eller passivt sittande.

Om du sitter mycket vid datorn kan det vara en bra idé att göra en paus varje timme, och röra på dig i alla fall i tio minuter. Även om du så bara diskar eller vandrar runt lite i huset.

%d bloggare gillar detta: