Större portioner får oss att äta mer – detsamma med små förpackningar

juicy dinner on white plate
Stora tallrikar gör att vi äter större portioner

Många olika undersökningar påvisar att det faktiskt är så att ju större förpackningar eller portionsstorlekar vi erbjuds ju mer äter vi. I en undersökning, som exempel, delade man ut gammalt popcorn i förpackningar i olika storlekar till en biopublik. Det visade sig att de flesta tyckte att popcornen smakade gammalt och äckligt, men de som erbjöds större förpackningar åt ändå mycket mer popcorn än de som fick mindre förpackningar.

En av huvudförklaringarna till att det råder så stora skillnader i vikten mellan fransmän och amerikaner sägs till stor del bero på att man helt enkelt serverar större portioner på restauranger i USA. Dessutom är förpackningarna av olika livsmedel och godis i butikerna större i USA.

Andra experiment visar att ju större tallrikar vi använder oss av ju större portioner tenderar vi att servera oss själva.


Våra hjärnor kan dock vara mycket förrädiska. Den senaste trenden inom portionsförpackningar (som även börjat bli allt vanligare i Sverige) är att många tillverkare börjat distribuera små förpackningar av sina onyttigheter, som till exempel chips och godis. Tanken är att man ska kunna unna sig något litet gott utan att riskera att gå upp i vikt.

Undersökningar i USA visar emellertid att många lurar sig själva med dessa små förpackningar och äter till och med mer av en produkt om förpackningarna är små, vilket är precis vad som skedde när man införde lightprodukter.

Kontentan är att oavsett om vi ska gå ner i vikt, eller behålla den, så är hjärnan alltid vårt viktigaste vapen. Vi måste se till att lära oss dels hur mycket energi vår kropp behöver och dels hur stor del av detta energibehov vi faktiskt får i oss när vi äter.

%d bloggare gillar detta: