Är popcorn nyttigt?

Länge var popcorn ett ”tillåtet godis” även för dem som bantade, och eller ville leva hälsosamt. Sedan svängde dock uppfattningen något och man började peka på att popcorn trots allt är ett väldigt näringsfattigt livsmedel, och att det innehåller onyttiga fetter och framförallt väldigt mycket kolhydrater.

Nu har dock American Medical Society upptäckt att popcorn innehåller fler nyttiga ämnen än man först trott, som till exempel antioxidanter i form av fenoler. Popcorn innehåller dessutom en hel del fiber. [uppdatering januari, 2014: universitetet i Scranton har precis publicerat en undersökning som visar att popcorn innehåller massor av fibrer och antioxidanter, oavsett om man poppar dem själv, köper i färdiga i butik eller poppar själv. Det är främst skalen som innehåller nyttigheter.]


Kan man då äta obegränsade mängder popcorn? Svar, nej. Popcorn kan ätas, som det mesta, då och då som ett alternativ till smågodis och chips till exempel. Men det är ändå ett för näringsfattigt livsmedel för att kunna ersätta frukt, grönsaker eller kött.

Den allmäna uppfattningen bland dietister verkar vara att popcorn som man kokar i kastrull med lite olja och salt är ett betydligt nyttigare alternativ än micropocorn.

Ps. Tänk på att det kan skilja väldigt mycket i fett- och salthalt mellan olika märken och sorter av Micropopcorn.

%d bloggare gillar detta: