Bästa träningsmusiken – lista med bra träningslåtar – musik ger motivation till träning

När arrangörerna av New Yorks Maraton förbjöd musik 2007 så skapade det ett ramaskri. Många löpare vägrade delta. Dessutom ledde det tillfälliga förbjudet, och påföljande mediebevakningen, att många forskare världen runt satte nytt fokus på de potentiellt mycket kraftiga effekterna av musik på det mänskliga psyket. Först går denna artikel, lite kort, igenom forskning om träningsmusik och avslutas med en playlist på några av världens bästa träningslåtar. Vår Spotify-lista innehåller allt från klassiskt till rap och rock.

Musikens effekter på träning

Forskning har visat att de som lyssnar på musik i samband med träning kan förbättra träningsresultaten på olika sätt. För det första är bra träningsmusik motiverande och man tränar både längre och hårdare till sina energiska favoritlåtar. För det andra fungerar träningsmusiken som distraktion mot negativa faktorer som trötthet. Man känner efter mindre när man lyssnar på musik helt enkelt.

Trumslagarpojken Den stora frågan är inte om musik påverkar din träning i gymmet, i löpningen eller spinning-passet, utan frågan är om det har någon betydelse vilken typ av musik, eller låtar, man lyssnar på?

Enligt forskaren i sportpsykologi, Costas Karageorghis, så är en av de viktigaste faktorerna BPM (Beats Per Minute), låtens slag i minuten. BPM bör enligt honom ligga på mellan 120-140 (kommersiell dance-musik, och vissa rocklåtar). Denna BPM ligger också nära en motionärs träningspuls under ett hyfsat hårt träningspass. Överlag ger han rådet att man ska anpassa musiken efter vilken typ av träning man utför, och hur intensivt man tränar. Det är en stor fördel, förstås, om du verkligen gillar musiken. Den blir så mycket mer motiverande då.

Det är inte konstigt att arméer ända sedan antika tider har förberett sig inför strid genom olika typer av musik. Till att börja med använde man sig av horn och trummor för att motivera de egna trupperna, få dem att marschera hårdare och längre, samt gjuta skräck i fienden.


Bästa träningslåtarna enligt Nyttigt.eu

Simmare föredrar ofta maffiga klassiska stycken, den som springer vill gärna ha energisk pop eller dance i hörlurarna och den som lyfter vikter i gymmet föredrar ofta hårdrock. Men det hela är väldigt individuellt. Det viktigaste enligt oss är att det är en riktigt bra låt.

Vår största favorit, och denna har många gånger vunnit olika omröstningar i kategorin är ”Lose Yourself” av Eminem.

Eminem – Lose Yourself

Ett mäktigare klassiskt stycke än ”Carmina Burana: O Fortuna” går inte att hitta. Perfekt för dig som är ute efter att slå personbästa i bänkpress eller sprint.

London Philharmonic Orchestra – Carmina Burana: O Fortuna

”Umbrella” av Rihanna och Jay Z är en av alla dessa låtar som har en nästintill perfekt BPM.

Rihanna – Umbrella

”Mama said knock you out” är en hiphop-favorit för många i gymmet. Artist: LL Cool J.

LL Cool J – Mama Said Knock You Out

Det finns förmodligen inte ett en enda boxningslokal i hela världen som inte, vid något tillfälle, spelat Survivors klassiska ”Eye of the Tiger”, som gjordes odödlig i och med Rocky.

Survivor – Eye Of The Tiger

Apropå Rocky. Bill Contis suveräna ledmotiv ”Gonna fly now” är också en höjdare för såväl styrketräning i gym som för löpning i skog.

Bill Conti – Gonna Fly Now (Theme From ”Rocky”) – 2006 – Remaster

”Tick Tick Boom” av Fagerstas stolthet The Hives är perfekt för lite hård träning, som spinning. Man kan inte undgå att bli motiverad.

The Hives – Tick Tick Boom

Eminem är den okrönte kungen vad det gäller träningsmusik. Vem får inte mer energi av till exempel ”Till I collapse”?

Eminem – ’Till I Collapse

Få svenska låtar ger så mycket energi som Imperiets grymma, och sorgligt bortglömd, ”Alla vill till himlen” (även om många kanske anser den vara ett udda val som träningslåt).

Thåström – Alla vill till himlen

Sugen på stenhård intervallträning? Satsa på explosiv rock i form av ”Song 2” av Blur.

Blur – Song 2

Eller varför inte Nirvanas grymma grunge-hit ”Smells like teeen spirit”?

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Har du tips på någon riktigt grym träningslåt för gymmet eller löpningen? Skicka gärna in länkar till era playlists av träningsmusik i kommentarsfältet här nedanför:

Ps. du kanske också gillar dessa artiklar om musik: trummande som fettförbränning, och om musikens effekter på hälsan, samt vår artikel med tips på grymt avslappnande musik.

%d bloggare gillar detta: