Lugnande musik för stressade och sömnlösa själar – dessa låtar föredrar såväl öron som forskning

Musikens kraft är oändlig. Den kan pigga upp oss och göra träningen mer effektiv likaväl som den lugnar oss. Musik är en mirakelmedicin.

Det har gjorts en hel del (spellista nedan) intressanta undersökningar på vilka låtar som har de mest lugnande effekterna. Självklart är det väldigt individuellt vilka låtar man föredrar att slappna eller sova till, men vi tänkte ändå gå igenom den forskning och de låtar som vi finner mest intressanta. (Se vår lista med de bästa träningslåtarna.)

Musik att somna eller slappa till

Istället för lugnande tabletter borde kanske fler läkare satsa på att skriva ut världens kanske bästa botemedel mot stress och insomni – musik.

Goldberg-variationerna Vår riktigt stora favorit är Goldbergvariationerna av Bach i tolkning av Glenn Gould. Låt dig inte avskräckas av faktumet att detta var stycket som spelades i ”När lammen tystnar” i den blodiga scenen då Hannibal Lecter mördar sina fängelsevakter och bryter sig fri. Vackrare musik än så här går inte att hitta.

När vi sedan gjorde lite research på Goldberg-variationerna av Bach så upptäckte vi att dessa stycken faktiskt skrevs av Bach som ett botemedel mot sömnlöshet. Den ryske ambassadören i det tyska kungariket Sachsen hälsade ofta på Bach i Leipzig med sin musikaliske vän Goldberg. Ambassadören led av grava sömnproblem och bad Bach att komponera några melodier som Goldberg kunde spela för honom under långa, sömnlösa nätter.

Han ville främst ha melodier som var muntra men inte för uppiggande så även om han inte somnade till musiken kunde han i alla fall bli lite muntrare. Bach ansåg att ”variationer” var bäst lämpad för denna uppgift trots att han tidigare inte komponerat någon liknande musik. Sagt som gjort så komponerade Bach 1741 några melodier som numera är en del av musikhistorien. Den ryske Ambassadören tröttnade aldrig på denna, för honom specialkomponerade musik, och lär natt efter natt ha uppmanat sin vän ”Snälla Goldberg, spela mig en av mina variationer”.

Här kan du lyssna på ett stycke (Spotify-länk) från Bachs ”Goldberg Variations” i grym piano-tolkning av Glenn Gould. Lyssna noga på låten så hör ni hur Goulds hummande kommit med på inspelningen. Enligt vissa förtar detta hans vackra tolkning av Bach, enligt de flesta är detta en mänsklig ”skönhetsfläck” som ytterligare förstärker den vansinnigt vackra melodin.

Här kan du köpa hela albumet (och annan avslappnande musik).

På Youtube.

Tidig klassisk musik överlag är den typ av musik som är bäst lämpad för avslappning, och då främst barockmusik (slutet av 1500-talet fram till cirka 1750). En riktig pärla i sammanhanget är bland annat Canon in D av Johann Pachelbel. Den komponerades i slutet av 1600-talet. Det fantastiska stycket glömdes dock bort i närmare 200 år innan det återupptäcktes igen på 1950-talet. Lyssna på Canon in D i pianoversion. Andra kompositörer som ni bör kolla upp från barock-perioden är Brahms, Handel, Vivaldi, Mozart och Haydn. Vår absoluta favoritsamling är 100 best relaxing classics!

Modern musik då? Ja, allt från Coldplay till Adele fungerar utmärkt (även om instrumental musik verkar fungera mest lugnande).

I en ganska färsk, brittisk undersökning, där bland annat musik från Enya och Mozart ingick, så kom man fram till att låten Weightless av Marconi Union var den mest avslappnande låten av dem alla. Den visade sig till och med vara mer avslappnande än massage, eller en kopp te. Musiken fick hjärnvågorna och pulsen att synkronisera med rytmen, och sänkte blodtrycket och reducerade stresshormonet kortisol. Forskarna bakom undersökningen rekommenderar att man inte lyssnar på Weightless när man kör tunga maskiner… kritiker hävdar dock att det hela var en smart reklamploj för tillverkare av badsalt. Hur det än ligger till med den saken är det en skön låt.

Lyssna på Weightless av Marconi Union.


Sleep Research Facility är en artist från Skottland som ägnar sig åt ”ambient musik” som är såväl konstnärlig som funktionell. Den märkliga ljudbilden ska lyssnas på en knappt hörbar nivå och är ofta en säregen blandning av mekaniska ljud och ljud från naturen, såsom vågor och vindar. Vi har testat att spela upp SRF på låg volym i en mobiltelefon bredvid sängen och på något märkligt sätt slappnar man faktiskt av till denna ”musik”.

Lyssna på en ”hit” av Sleep Research Facility.

En annan modern låt som är perfekt när man behöver lite lugnande musik till natten är We can Fly av Rue de Soleil. Lyssna här.

Läs olika metoder för stresshantering.

Ett svar på ”Lugnande musik för stressade och sömnlösa själar – dessa låtar föredrar såväl öron som forskning”

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: