Sömnproblem? Oregelbunden sömn? Du kanske sover som ett geni!

Da Vinci sov oregelbundet vår tid är vi fixerade vid att få tillräckligt med sömn. Det ska vara minst 8 timmar och sömnen ska vara oavbruten. När vi inte lyckas med detta blir vi stressade, och det är inte konstigt med tanke på att tidningarna braskar på med rubriker i form av ”för lite sömn gör att du dör i förtid”, ”dåliga sömnvanor leder till diabetes och cancer”, ”dåligt med sömn gör att du åldras snabbare”, etc., etc. Sömn har blivit en helig ko för den moderna människan. För att parafrasera Homer, i vår tid är sömn lösningen på och orsaken till livets alla problem.

Detta trots att mantrat ”du måste sova minst 8 timmar på samma tid varje kväll och oavbrutet” är något historiskt helt nytt, och detta trots att massor av mänsklighetens mest framgångsrika personligheter uppvisat extremt oregelbundna och direkt ”dåliga” sömnvanor.

Jag har alltid fascinerats av hur riktigt framgångsrika människor verkar leva i en helt annan tidzon, hur de på något magiskt sätt lyckas fiska fram tid till fantastiska projekt samtidigt som de lever ett aktivt liv vid sidan av sina karriärer. Detta är helt omöjligt att göra om man sover, eller ligger i sängen och försöker sova, bort 10 timmar av livet. Men det är också lika omöjligt att vara produktiv om man under dygnet, på grund av sömnproblem, drabbas av långa perioder med tung trötthet. Churchills, och många andra framgångsrika människors, lösning till detta problem var lika genialt som det var enkelt. Han tog helt enkelt tupplurar som enligt honom gjorde att han kunde åstadkomma minst 1,5 gånger mer saker under ett dygn än vad han annars hade gjort. Även fotbollsspelaren Henrik Larsson hävdar att hans mycket långa och produktiva karriär, bland annat, kan tillskrivas tupplurarnas magiska kraft.

Sömnproblem behöver inte vara ett problem

När man tittar på sömnmönstren hos stora genier som Da Vinci, Einstein, Edison, Churchill, etc. hittar man en mycket röd tråd. Nämligen att ingen av dessa män sov i block (det vill säga när dygnets sömntimmar spenderas på en enda oavbruten tidsperiod) och att de sov lite (med undantag av Einstein som sov väldigt mycket). Regelbunden sömn existerade sällan i deras värld. De ägnade sig istället åt korta tupplurar då och då under dygnet. Flertalet av dessa herrar levde till att bli över 80…

Sömnvanor hos berömda och framgångsrika människor

Multikonstnären Leonardo Da Vinci har förmodligen skapat mer fantastiska saker än någon annan i världshistorien. Var hans hemlighet ett regelbundet Svenssons-schema i stil med sängdags efter ”Aktuellt” och ”Vakna till the Voice” måndag till fredag? Skulle inte tro det. Han lär endast ha sovit högst två timmar under natten för att sedan ha kompletterat med korta tupplurar flera gånger under dagen. Det låter osannolikt, men inte mer osannolikt än allt han lyckades uppfinna under sin levnadstid. Da Vinci blev 67 år gammal. Det finns för övrigt en Da Vinci Sleep Clock app på Itunes, som vi inte rekommenderar…

Den grekiske tänkaren Aristoteles såg sömn som ”vakenhetens elaka tvilling”. Vi utgår från att han inte sov mycket… Det kan han omöjligen ha gjort då han bland annat verkade, och var banbrytande, inom naturvetenskap, teaterkonst, filosofi och retorik.

Sir Winston ChurchillWinston Churchill hade som sagt tuppluren som sitt främsta vapen. I sina dagliga rutiner, hemma i England, brukade han lägga sig ungefär vid tre på natten. Han vaknade sedan vid 8-tiden och låg bland annat och dikterade brev tills han steg upp några timmar senare. I genomsnitt sov han mellan fem och sex timmar per dygn. Han verkar dock ha sovit ännu mindre på resande fot. Eleanor Roosevelt berättade i en bok att när den brittiske statsmannen hälsade på i Vita huset brukade hon höra honom nyfiket vandra runt i korridorerna på natten. Dagarna spenderade han på mat, alkohol och livliga diskussioner. Churchill blev 91 år gammal.

Sveriges kanske mest omtyckta statsminister någonsin, Tage Erlander, led också av stora besvär med sömnen och av ständig oro. Han lyckades dock trots detta vara kapten över skutan Sverige i hela 23 år. Han blev 84 år.

Tesla arbetade nätterna igenomDet gåtfulla geniet Nikola Tesla brukade arbeta hårt nätterna igenom och sov helt utmattad sedan under dagen. Han ansåg sig inte ha tid med världsliga saker som sömn, kärlek, mat eller vänskap. Tesla blev 87 år.

En av den amerikanska revolutionens förgrundsfigurer (och sedermera president) Thomas Jefferson sov alltid oregelbundet och la sig aldrig vid samma tidpunkt (oftast mitt i natten). Han vaknade trots detta alltid vid soluppgången. Han blev 83 år.

Den svenske uppfinnaren Alfred Nobel lär ha lidit av grava sömnproblem. Detta hindrade honom inte från att under sina 63 levnadsår uträtta mer än vad de flesta bara kan drömma om.

En annan extremt framgångsrik svensk uppfinnare, Christopher Polhem (som bland annat uppfann slussen) hade också ett problematiskt förhållande till sömn. Han ansåg bland annat att mer än tre timmars sömn är förslöande. Ett av hans berömda citat lyder: ”hjärnan av ingenting blir mera skämd och till sin tjänst oduglig än för mycket sova”. Han blev 90 år.

Edison hade fullt upp med annat och sov sällanDen amerikanske uppfinnaren Thomas Edison var av en liknande uppfattning och han upprepade gärna sitt mantra att ”sömn är ett slöseri med tid”. Han lär dock ha ”fuskat” frekvent med tupplurar. Han blev 84 år och hann bland annat med att uppfylla glödlampan som förmodligen är den viktigaste uppfinningen någonsin för de som inte gillar att sova om natten.

Isaac Newton var en av världens mest genialiska vetenskapsmän någonsin. Med så många revolutionerande idéer cirkulerandes i tankarna fanns det inte mycket ro över till sömn. Det sägs att han kunde jobba så hårt, i flera dagar helt utan sömn, att han till slut föll ihop utmattad. Det låter inte nyttigt, men han uträttade mer än vad vi vanliga dödliga bara kan drömma om – och han levde i 84 år.

Den franske kejsaren Napoleon hade av naturliga skäl annat att tänka på än sömn. Enligt flera källor sov han från midnatt till 2 på natten, sedan gick han upp och smed lite planer på världsherravälde för att sedan sova igen från cirka 05:00 på till 07:00. Bara sammanlagt fyra timmar med andra ord. Å andra sidan lär han ha haft en fantastisk förmåga att ta korta tupplurar, även i pressade situationer när han låg ute i fält med sina trupper. Personligen blir jag stressad bara av att höra grannarna i trappuppgången. Napoleon däremot somnade till taktfasta ljud från stövelklackarna hos tiotusentals fientliga ryska, brittiska, österrikiska och preussiska soldater. Det ger lite perspektiv.

Alla är dock olika i sina sömnbehov och fixar inte att sova som Napoleon. Albert Einstein var medveten om att han behövde tio timmar om dygnet för att fungera optimalt. När han jobbade som hårdast sov han 11 timmar om dygnet. Han ansåg dessutom att drömmarna hjälpte honom att tänka kreativt.

I moderna tider har vi också, vad det gäller udda sömnvanor, stora ”förebilder” som bland annat Thatcher, George Clooney och Madonna.

Bergman låg vaken i VargtimmenIngemar Bergman plågades mer eller mindre hela livet av ångest. Denna ångest höll honom vaken många nätter och han åt såväl sömnmedel som Valium då och då. Det hindrade honom dock inte från att bli Sveriges mest framgångsrika filmregissör genom tiderna. I inledningen till filmen Vargtimmen skriver han ”Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning. Det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen är djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlöse jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast.”

Vi har tyvärr inte hittat så många exempel på framstående kvinnor genom historien som präglats av udda sömnvanor. Den engelska järnladyn Margaret Thatcher lyser dock som en fyr i den sömnlösa natten. Hon sov under sin aktiva tid endast fyra timmar per natt och har bland annat fastlagit att ”sömn är för veklingar” (sleep is for wimps). För att hålla sig alert tog hon kortare tupplurar, så kallade ”catnaps”.

Madonna har sällan tid med mycket sömnMadonna är en annan berömd kvinna som uträttat fantastiskt mycket såväl i karriären som i privatlivet. Hon har dock mycket tid över då hon enligt egen utsago endast sover cirka fyra timmar per dygn.

George Clooney säger sig ha svårt att somna och ligger ofta vaken flera timmar i sträck. Samtidigt hävdar han också att han författat sina allra bästa filmmanus i perioder då han sovit extremt dåligt.

Som vi kunnat konstatera i denna artikel finns det många som varit kreativa och produktiva, och levt länge trots lite sömn, udda sömnvanor, etc. Visste du förresten att flertalet psykologiska undersökningar har visat att sömnbrist i många fall leder till ökad kreativitet? Förmodligen för att det påverkar omdömet på ungefär samma sätt som alkohol. Man tappar hämningarna och börjar se saker på ett lite annorlunda sätt.

Läs om det förbluffande sambandet mellan ett lands chokladkonsumtion och dess antal nobelpris-vinnare per capita.

Man brister också i omdömet vilket inte är positivt om du arbetar som säkerhetsansvarig på till exempel ett kärnkraftverk (såväl Tjernobyl som Three Mile Island och flera andra historiska katastrofer har orsakats av sömnbrist hos de ansvariga). Bill Clinton sover i genomsnitt endast fem timmar per natt och skulle kunna ses som ytterligare ett exempel på en människa som uträttat mycket bra trots, eller på grund av, lite sömn. Han hävdar dock bestämt att detta inte är att rekommendera. ”Alla allvarliga misstag jag har gjort i mitt liv har jag gjort när jag var trött”.


Att beröva sig själv sömn i syfte att få mer tid över till att vara produktiv kan vara ett stort misstag. Vissa människor klarar sig helt enkelt på mindre sömn än andra. Forskare kan dock ännu inte riktigt förklara varför.

Deprimerade kan ibland uppleva eufori i samband med sömnbesvär Hur som helst hoppas vi att artikeln varit till lite tröst för de som lider av kroniska sömnbesvär, och som oroar sig över mediernas fixering vid ”sunda sömnvanor”. Ibland bland kan det faktiskt vara rentav stimulerande för såväl kreativiteten som humöret att uppleva några nätter med riktigt dålig sömn. På sjukhus har man sedan länge känt till (men man vet ännu inte varför) att djupt deprimerade människor blivit på bättre humör när de inte sovit en blund på hela natten (den euforiska effekten försvinner dock så fort de fått sömn igen).

Artikel med tips på musik som är avslappnande och gör det lättare att sova.

Berätta gärna om dina udda sömnvanor och hur de påverkat dig i kommentarsfältet nedan!

2 svar på ”Sömnproblem? Oregelbunden sömn? Du kanske sover som ett geni!”

”Personligen blir jag stressad bara av att höra grannarna i trappuppgången.”

Skaffa öronproppar då. Vem bryr sig om sånna småsaker. 😉
Sen är det bra att sova mycket. Som Einstein gjorde…

Det är bra för hälsan…

Det är iallafall vad jag tror.

Hej! Kanske lider jag av en annan sorts sömnbrist/problem. Jag har knappt sovit på de senaste 13 åren och det finns inget, över huvudtaget inget, positivt med det. Jag är helt utmattad hela tiden – fysiskt, psykiskt, mentalt och alla andra sätt som går att vara utmattad på. Har blivit mycket osmartare och långsammare på alla sätt möjligt – fysiskt, kognitivt -, har dåligt tålamod, instabilt humör; hjärnan stänger ner så ofta att jag har svårt att förstå sammanhanget i det människor berättar och är en farlig förare pga av dessa mikropauser – jag klarar inte att arbeta, inte leka med eller ta hand om mina barn fullt ut, orkar inte vara social eller göra ”roliga saker”. Har mycket kort koncentrationsspan. Ja. Att inte få sova har inte gjort mig eller mitt liv framgångrikt på något vis – det har gjort mig dum/osmart, opålitlig, oproduktiv mm mm mm. Dessutom är det väl ingen nyhet för de flesta att trötta människor är mer irriterade, mer intoleranta, mer benägna att ta till våld. Studier har visat på stora positiva skillnader hos barn/ungdomar i skolan när de sovit mer/bättre. Ja stressen som sömnbrist utgör på kroppen är orsak till mycket ont och negativt i människors liv på alla plan för individ, par, familj, grupp, samhälle, värld. Det är min övertygelse.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: