Jordnötssmör och proteinpulver – nya trend-dieten bland ungdomar

Burk med jordnötssmör Okej, JS-dieten kanske inte är helt ny. Men vi har noterat att denna diet, som används av vissa kroppsbyggare i perioder är populär, främst bland ungdomar, på Facebook för tillfället.

Jordnötssmördieten går ut på att man BARA äter jordnöttsmör med sked och dricker proteindrinkar under x antal dagar, oftast en månads tid. I kombination med detta tränar man musklerna hårt.  Tanken är att man ska kunna orka ligga på ett lågt kaloriintag med denna diet, samtidigt som man tränar hårt. Proteinet stimulerar muskeluppbyggnaden och jordnötssmöret innehåller en hel del bra näringsämnen och bra fett. Orsaken till att man väljer att kombinera proteinshakarna med jordnötssmör är dock främst att smöret är mycket mättande. Dessutom finns det visst vetenskapligt stöd för att kroppen inte tar upp alla kalorier från jordnötter.

Kan kombinationen proteindrinkar och jordnötssmör fungera? Ja, självklart. Jag träffade för inte så länge sedan en 63-årig man på gymmet som stolt visade upp sina magrutor. Han hade levt på i princip bara proteinshake i två månader och tränat hårt och rasat i vikt fort. Allting fungerar så länge man får i sig mindre energi än vad kroppen behöver, och om man dessutom tränar hårt under tiden håller sig musklerna fylliga. Kanske kan man rentav bygga muskler under en kortare period samtidigt som man ligger på en diet. Men om detta tvistar de lärde.


Det är ingen hemlighet att vi är helt emot gimmickdieter överlag. Men frågan är förstås hur bra denna typ av extremdieter är för kroppen i ett längre perspektiv? Och, framför allt, varför hålla sig till bara proteinshakes och jordnötssmör när man får ännu bättre resultat av vanlig, sund mat, som dessutom smakar… som mat? Boxarna och brottarna har alltid gått ner inför stora mästerskap genom att hålla sig till ”sallad och biff”. Den dieten slår proteinpulver och jordnötssmör alla dagar i veckan. Ännu bättre är det att hålla sig till sallad och fisk (och kött)… och lite stärkande kolhydrater också.

Risken man tar genom att bara hålla sig till proteinpulver och jordnötssmör är att man inte får i sig alla näringsämnen man behöver. Dessutom tröttnar de flesta fort på den ensidiga smaken. Jordnötssmör och högkvalitativt proteinpulver är heller inte direkt billigt i Sverige…

De flesta experter inom näringslära anser att jordnötssmör är nyttigt i mindre mängder, men att man bör undvika att äta större mängder eftersom man då får i sig för mycket mättat fett, som bland annat leder till att kärlväggarna i artäterna skadas.

Har du testat JS-dieten får du gärna dela med dig av dina erfarenheter här nedan.

%d bloggare gillar detta: