Bantning genom att fasta i perioder under dygnet

Att banta genom periodisk fasta kan vara effektivt

Ett tips vad det gäller bantning som återkommit ofta de senaste åren är att man ska äta små måltider som man sprider ut över dygnet. Tanken är dels att detta ökar ämnesomsättningen och dels att man håller blodsockret på en jämn nivå vilket miniminerar risken att man äter för mycket eller slarvar med en måltid. Denna metod är dock opraktisk och många upplever det som att de snarare äter mer totalt sett över dygnet om de äter ofta. Ett annat alternativ är faktiskt att istället skippa flera måltider under dagen med en metod som kallas periodisk fasta.  För många är detta en oerhört effektiv metod för bantning.

En ”ny” trend inom träningskretsar i USA (och vi räknar med att detta enkla sätt att banta kommer bli populärt även här inom kort) är att man inför perioder av ”fasta” under dygnet. Metoden kallas ”intermittent fasting” (periodisk, oregelbunden fasta) och på så sätt snabbt tappar vikt. Dessutom hävdar många att den periodiska fastan även leder till mer muskler och ett allmänt välbefinnande överlag. Många experter ställer sig skeptiska till denna form av bantning och menar att bantingsmetoden är ”extrem.”

Men är det verkligen så extremt att skippa en eller ett par måltider om dagen? Vi har överlevt som art i två miljoner år utan att strikt ha följt den nuvarande dogman: en stadig frukost, och en liten måltid eller mellanmål med 2-4 timmars intervaller. Dessutom visar forskning att det kan finnas flera hälsofördelar med att skippa måltider under längre perioder.

Den kände experten inom träning och hälsa, John Berardi, testade olika typer av periodisk fasta under nio månader. Under vissa perioder (upp till 24-36 timmar) fick han inte i sig mer än kalorifria drycker. Denna typ av drastiska fasta ägnade han sig dock bara åt högst en gång i veckan.

Berardis slutsatser är att om man bantar genom att fasta i kortare perioder kan man känna att man får mer energi, att man blir mer fokuserad och stark. Men om man gör det på fel sätt riskerar man att känna sig trött, svag och (föga förvånande) vrålhungrig.Berardi testade åtta olika typer av fasta:

Han rekommenderar att du test-fastar i 24 timmar. Ät en liten måltid sent på kvällen och gå sedan ett helt dygn utan mat (och drick bara vätska som inte innehåller kalorier) i ett helt dygn.

Om du känner att du inte blev helt nedbryten av detta experiment (det är inga problem för de flesta friska och starka individer att gå utan mat i 24 timmar) kan du testa att 24-timmars fasta då och då, som till exempel en gång i veckan, eller en gång i månaden. Detta är periodisk fasta. Berardi blev dock helt ”nedbryten” när han testade att fasta oftare än en gång i veckan.

En mer avancerad metod är att fasta dagligen i 16 till 20 timmar. Enligt Berardi är det mest effektiva att man avslutar varje fasta med ett träningspass efterföljt av ganska stora måltider under 4-8 timmar. Detta är en lite komplicerad metod, men Berardi förlorade mycket fett samtidigt som han la på sig muskler när han testade detta sätt att banta.

Under testperioden gick Berardi ner närmare 10 kilo och reducerade sin kroppsfettsnivå från 10 procent till 4 procent. Han betonar dock att man inte kan hoppa över måltider ”lite hur som helst” om man ska lyckas med att banta med denna metod. Det är för det första viktigt att man väljer rätt mat. Det håller alltså inte att gå hela dagen utan mat på jobbet för att sedan vräka i sig en pizza när man kommer hem.

Magert kött och mycket frukt och grönt samt kolhydratskällor i hög kvalitet (råris, sötpotatis, fullkorn, etc.) är det som ska finnas på tallriken.

Det gäller också att man har tålamod och inser att detta sätt att banta kommer att sätta viljestyrkan på prov. Här kan du läsa några tips på hur du dämpar hunger. Det är också en fördel om man tränar regelbundet även om det tar emot när man är hungrig.

Timing är viktigt. Det gäller att du experimenterar och kommer fram till vilken typ av fasta som fungerar just för dig. För Berardi fungerade det bäst att fasta i cirka 16 timmar och sedan äta under en tio-timmars period.

Att banta med denna metod är helt ofarligt om du är frisk. Men tänj inga gränser och stöna dig fram till målet om du känner att du blir svag eller yr. Försök att äta så långsamt som möjligt, ät bra mat och överdriv inte portionsstorlekarna efter fastan.

Enligt undersökningar kan periodisk fasta innebära en massa hälsofördelar, som till exempel förbättrade blodvärden, bättre blodsocker, förbättrat blodtryck och en dämpad inflammatorisk process i kroppen, etc.

%d bloggare gillar detta: