Att äta långsamt kan vara lika viktigt som att äta rätt mat

Att äta långsamt kan hjälpa till att gå ner i vikt

Att äta långsamt är en enkel men otroligt viktig metod för viktnedgång. De flesta känner till att äta rätt mat, och att äta rätt mängder mat är viktigare än till och med träning för att gå ner i vikt. För vissa är det också viktigt att de lär sig hur många kalorier de behöver skära ner för att uppnå en viktnedgång, och att de lär sig räkna kalorier i en måltid.

Fler och fler blir också medvetna om hur stor roll belöningssystemet i vår hjärna spelar vad det gäller att reglera vikten. Kan vi ändra vår syn på mat, kan vi ändra omfånget på midjan utan större svårigheter. En annan viktig aspekt vad det gäller viktnedgång som vi också blivit allt bättre på att tala om är hur viktigt det är att jobba aktivt med olika målsättningsmetoder.

Men ett mycket viktigt vapen för att gå ner i vikt som vi sällan pratar om är att äta långsamt!

Doktor John Berardi som är skapare av den största dietcoachning-tjänsten online i världen menar att en av de mest effektiva metoderna för att gå ner i vikt är att lära sig äta långsamt, att lära sig behärska sina impulser och begär.

Doktor Berardi börjar alltid med att ge sina klienter tio russin som de ska äta upp på tio minuter. Övningen går ut på att de ska lära sig att njuta av maten, känna smaken ner till minsta lilla fiber, och uppleva vilken skillnad det gör för hur snabbt de hinner bli mätta!

De flesta när de äter något gott, som till exempel russin, äter inte en liten bit i minuten. De äter en handfull var tionde sekund tills paketet är slut.

Ett annat trick som Berardi lär sina klienter är att han uppmanar dem att sluta äta när de känner sig 80 procent mätta, vilket är ett effektivt sätt för att gå ner i vikt. Att stanna vid 80 procent är dock lättare sagt än gjort om man slevar i sig maten som om det hängde en meteor i skyn…

Berardis metod kan faktiskt arkiveras i kategorin ”snyggt snott AB”. Hara hachi Bu är nämligen en gammal konfuciansk lära som uppmanar folk att äta tills de är 80 % mätta. På svenska kan det japanska uttrycket Hara hachi Bu översättas som ungefär ”ät tills du är åtta (av tio) delar mätt” eller ”mage 80 procent mätt”. På ön Okinawa har man sedan länge levt efter denna lära samtidigt som man är noggranna med att äta långsamt, att njuta och ta in smaken av varje tugga. Deras BMI ligger på ungefär 18-22 och man har mest hundraåringar per capita i världen (50 per 100 000).

Ett gammalt japanskt ordspråk lyder enligt följande ”8 delar av en mätt mage håller människan igång, de andra två delarna  håller igång doktorn.”

Långsamt är det nya svarta

Artikelförfattaren är ett levande exempel på hur den allmänna stressen i samhället påverkar allt från gånghastighetet till otålighet i köer till snabba måltider! Han kommer ge sig på ett experiment från och med att han tryckt på publiceringsknappen och försöka att äta så långsamt han bara orkar hädanefter för att se om det hjälper till att få bort ”vinterspäcket” snabbare än vanligt.Från och med nu, koncentrera dig inte bara på att äta rätt, börja äta långsamt. Mycket långsammare än vad du gör för tillfället. Om det tar dig fem minuter att äta en måltid nu, öka tiden till 10-15 minuter. Tugga långsamt och känn smakerna. Att äta långsamt kommer inte bara göra det lättare att minska mängden kalorier du får i dig innan du blir mätt, utan också (förhoppningsvis) sprida små ringar på vattnet som gör dig mindre stressad och mer harmonisk i allmänhet. Det börjar bli hög tid att återigen reflektera över Horatius berömda ord.

 

%d bloggare gillar detta: