Martin Ingvar har hjärnkoll på maten

Martin Ingvar som är hjärnforskare har hjärnkoll på maten

En av de mer intressanta och givande dietböckerna förra året var definitivt Martin Ingvars och Gunilla Eldhs ”Hjärnkoll på vikten”.

Det som gjorde ”Hjärnkoll på vikten” så intressant var att den pekade på en väldigt viktig faktor i viktminskningssammanhang som ofta glöms bort, nämligen hur hjärnan och dess belöningssystem spelar en stor roll om man vill uppnå en varaktig viktminskning. Till exempel är det enligt Ingvar viktigt att pröva på nya maträtter och smaker eftersom nyhetens behag stimulerar belöningssystemet. Om man äter samma sak hela tiden är det lätt hänt att man äter mer för att känna mer. Detta kan låta trivialt, men kan för många vara en helt avgörande insikt för en bättre hälsa.

Hjärnkoll på maten

Nu har Martin Ingvar och Gunilla Eldh släppt uppföljaren ”Hjärnkoll på maten”: Denna bok beskriver mer konkret hur man ska gå tillväga för att gå ner i vikt snabbt, och hur man ska göra för att behålla vikten. ”Hjärnkoll på maten” ger massor av tips på mat som är bra för hjärnans funktioner, hur vi ska äta för att hålla ett jämnt blodsocker, vilken mat som belönar hjärnan, etc. Dessa båda böcker rekommenderas varmt för dig som vill gå ner i vikt, eller som bara vill lära dig mer om hur kroppen och vårt belöningssystem fungerar.  Du kan köpa böckerna och få dem levererade till hemmet via till exempel pålitliga och billiga Bokus.

Några tips som man kan hämta från böckerna är till exempel:

  • Lura ditt godissug genom att äta fruktsallad.
  • Undvik snabba kolhydrater i form av vitt bröd
  • Ät inte halv- eller helfabrikat
  • Ät fet mat till frukost för att undvika en förhöjd insulinrespons vid lunchen
  • Ät ägg
  • Ät massor av grönsaker

Ovanstående tips kanske känns självklara för dem som läser mycket inom ämnet, men det som gör ”Hjärnkoll” så bra är att Ingvar och Eldh placerar alla kostråd i ett större, vetenskapligt och lättförståeligt sammanhang. Martin Ingvar är för övrigt en ansedd hjärnforskare.

2 svar på ”Martin Ingvar har hjärnkoll på maten”

Dessa böcker har varit helt avgörande för mitt ”nya” insiktsfulla hälsosamma liv. För mig var stressaspekten oerhört viktig dessutom.

Ja, Cinderella. Stress är verkligen en av livets största bovar. Man räknar till exempel med att över 70 procent av alla besök till vården är på det ena eller andra sättet relaterade till stress.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: