Därför är träning inte så effektivt för att gå ner i vikt som man kan tro

De flesta av oss har fått höra sedan barnsben att man måste röra på sig annars blir man fet, och tidningarna svämmar över av krönikor av ”dietister” och ”träningsexperter” (läs: journalister som skriver om kost & träning men som inte nödvändigtvis kan ett dyft om tränings- eller kostlära) som uppmanar oss att röra oss mer för att gå ner i vikt. Och på TV skuttar ett hundratals glada Anna Skipper-kloner omkring och förfärar sig över hur lite svenskarna rör på sig.

Men, hur många känner inte någon som tränar på gym sex dagar i veckan, eller springer en mil om dagen i skogen och ändå aldrig går ned i vikt?

Själv gick jag ner 20 kilo utan att i princip röra på sig alls. Min syster var helt övertygad om att jag var sjuk då man på Viktväktarna sagt åt henne att det är ”omöjligt att gå ner i vikt utan att röra på sig”. Jag började inte träna förrän jag gått ned för MYCKET i vikt och ville lägga på mig lite muskler.

Och är det aldrig någon som undrar lite grann varför den lokala fitnessinstruktören är lite blekfet trots att han/hon rör på sig mer är en påtänd ekorre?

Matthew har koll på träning vs. viktnedgång Skådespelaren Matthew Mcconaughey, som under sin karriär varit allt från blekfet till pinnsmal till väldigt vältränad, gick ner 17 kilo inför sin roll i Dallas Buyers Club (en roll han sedermera fick en Oscar för). I en intervju om sin remarkabla viktnedgång (han spelade Aids-sjuk i filmen och var i slutändan osunt mager) hade han följande att säga: ”Jag mår bra nu. I genomsnitt har jag ungefär 35 % mindre energi, men det har varit platåer, som till exempel att ta sig förbi 77 kilo var riktigt tufft, men så fort jag gått ner strax över ett kilo till så gick nästföljande 3 kilo eller så väldigt lätt. Att ta sig förbi 72 kilo, riktigt tufft. Men sen flög jag vidare till 68 kilo. Att ta sig under 68 kilo var riktigt tufft, men sedan – pang! Jag gick sedan ner till 64,8 kilo vilket var vikten jag ville uppnå. Så, när du väl tar dig förbi en platå verkar din kropp förstå att ´okej, detta är vad vi utgår från nu, detta är var vi befinner oss´ och så stiger energin.”

Om hur han blev av med alla denna kroppsvikt, trots att han var smal till att börja med, har han följande att säga: ”Jag gör konditionsträning, men så här ligger det till, vad jag lärt mig, i synnerhet med åldern, är att det handlar till 90 procent om dieten. Det är 90 procent hur mycket du äter och sedan vad du äter, för just nu så går jag inte ner mer i vikt. Det kvittar om jag kör 2 timmar träning på eftermiddagen, eller om jag inte gör det. Det har ingen betydelse. Det handlar om hur mycket eller lite jag äter.”

Vare sig Mcconaughey eller Nyttigt.eu menar på att man inte ska träna när man vill gå ner i vikt. Att träna ska man göra av massor av olika anledningar, och självklart hjälper det även till (för de flesta, vissa kompenserar genom att äta mer utan att ens reflektera över det) att gå ner i vikt. Det är bara det att det är mestadels i köket du blir av med vikten, i synnerhet om du inte har så värst mycket extra kilon att bi av med!


Därför är inte träning så effektivt för att gå ned i vikt

En av USA:s mest framstående professorer i träningsforskning, Eric Ravussin på universitetet i Louisiana, sa för några år sedan i en intervju i Time Magazine att: ”I allmänhet är träning för att gå ned i vikt ganska meningslöst”. Faktum är att fler och fler nyligen publicerade studier i viktnedgång pekat på att hård träning inte är i närheten av att vara så effektivt som folk förleds att tro via reklambudskap och självutnämnda experter inom viktnedgång.

Visserligen bränner träning kalorier (dock inte alls så mycket som man kan tro), men samtidigt stimulerar det också hungern. Den ökade aptiten i samband med träning får de flesta att medvetet, men för det mesta omedvetet, att sätta i sig mer kalorier än vad de annars skulle ha gjort. Detta i sin tur leder till att viktnedgången uteblir, eller att man rentav går upp i vikt.

Hur många unnar sig till exempel inte en kebabtallrik, eller sötdricka eller godis efter träning? Detta i kombination med en överskattning av hur mycket kalorier de gjort av med på löpbandet får dem att äta lika mycket eller mer än vad de gjort av med.  Än mer problematiskt är de som inte ens är medvetna om att deras träning leder till en ökad aptit och som inte har en medvetenhet om hur mycket kalorier olika livsmedel innehåller, eller hur mycket energi de egentligen behöver få i sig.

Ett annat problem är att mycket tyder på att hård träning får kroppens fettförbränningssystem att gå på sparlåga.

Påstår då all denna forskning att ni inte ska träna era muskler, att ni inte ska promenera i skogen eller spela innebandy med vännerna? Självklart inte! Det finns en hel uppsjö av bra anledningar till varför ni ska hålla igång såväl lungor som muskler.

Syreupptagningsförmåga, effektiv stresshantering, balans, flexibilitet, skadeförebyggande, och motverkande av muskelförlust i samband med viktnedgång är bara några av riktigt bra orsaker till varför ni borde träna mycket.

Men tro inte att ni automatiskt blir av med överflödsfettet bara för att ni håller igång. Som någon vis (och slank) man sade ”magrutor lagar man i köket, inte på gymmet”.

Slutligen bör nämnas att samma forskare som börjat varna för att träningsidealet inte nödvändigtvis kommer leda till att västvärldens befolkning blir av med överflödsfettet också hävdar att den absolut mest effektiva livsstilen, som komplement till en rigid diet, i samband med viktnedgång är flera frekventa och naturliga motionspass, som promenader i lågt tempo, lövkrattande, att ta trapporna istället för hissen etc. – utspritt över hela dagen. Att sitta på ett kontor hela från åtta till fem och sedan träna stenhårt på gymmet 3-5 gånger i veckan som många gör är helt enkelt föga effektivt för att bränna fett.

P.S. Denna artikel publicerades första gången för fem år sedan (vi har lagt till intervjun med Mcconaughey) men är ännu mer aktuell idag då svenskarna tränar mer än nånsin förr (mest i hela Europa rentav enligt en ny rapport) och nymodigheter som hälso-armband och Apple Watches och hälso-appar etc. spär på intresset. Att träna är positivt, men att man verkar göra det för att man tror att det innebär att man ska kunna unna sig ännu mer öl, vin och ostbågar, och ändå gå ner i vikt och uppnå bättre värden överlag, är inte lika positivt. Ibland utesluter det ena det andra.

23 svar på ”Därför är träning inte så effektivt för att gå ner i vikt som man kan tro”

gå ner i vikt snabbtsäger:

Gud! Det är helt galet att man faktiskt kan lära sig så mycket bara av att läsa några inlägg i en blogg.

Jag hade ingen aning om att man kunde gå ner i vikt utan att träna. Jag har tränat på flera olika ställen, och alla tror på precis samma sak – för att gå ner i vikt, så krävs riktigt hård träning. Haha, I guess they were wrong!

Hej, och välkommen till bloggen Adam! 🙂 Det är många som lever i tron att det räcker med att träna för att gå ner i vikt snabbt. Många får dessutom höra på hälsokollen på företaget att ”du kanske borde gå ner lite i vikt. Du äter ganska bra, så det räcker med att du börjar röra på dig lite för att tappa några kilon.” Det värsta är dock när läkare sprider denna grova förenkling av den stora problematiken som det faktiskt innebär för de flesta att gå ner i vikt. Själv gick jag ner närmare 30 kilo utan att röra på mig mer än vad vardagen krävde. Min syster som kämpat med sin vikt i alla år var under en lång period övertygad om att jag var sjuk eftersom hon blivit itutad av företagsläkaren att det är omöjligt att gå ner i vikt utan att motionera mycket.

Åh vad bra 🙂 men en fråga… vad åt du under den här tiden du gick ner i vikt? Jag har försökt att gå ner i vikt nu väldigt länge och äter helt okej och trönar ganska mycket men jag börjar få panik nu för jag går bara upp i vikt. Sakta men upp :O

Jag började med att helt enkelt äta ungefär likadant som förut, fast mindre portioner. Det blev mycket vanlig husmanskost, pasta, ris, osv. Inga konstigheter. Ju närmare min målvikt jag kom ju mer noggrann blev jag med vad jag åt. Då blev det mycket fullkorn, kyckling, osv. Jag har gått upp och ner i vikt (eftersom jag gillar att ha perioder då jag bara förfaller) under årens lopp och när jag gått ner igen har jag testat på de flesta olika dieter man kan tänka sig: stenåldersdiet, lågkolhydratsdiet, medelhavsdiet, etc, etc. Allt fungerar (men jag har noterat att jag hör till dem som måste ha kolhydrater annars blir jag oerhört seg). Huvudsaken är att man äter mindre än vad kroppen behöver! Läs gärna den här artikeln för lite tips. I ditt fall är det helt enkelt med största sannolikhet så att du äter för mycket och behöver gå igenom hur mycket kalorier du behöver under dygnet och hur mycket du verkligen får i dig. Ät mindre helt enkelt. 🙂

Hej, intressant läsning. Jag har alltid undrat varför jag inte går ner i vikt av min träning, tränar jätte mycket men ingenting händer, går mer upp i vikt istället. Men jag har då provat att inte träna på ca en vecka och då har jag helt plötsligt gått ner i vikt, trots att jag äter mer när jag inte tränar? Förstår inte sammanhanget. Kan det vara så att min förbränning ökar när jag inte tränar? Eller hur är det möjligt? :/ =)

Halloj!
Om du inte rör på dig och fortfarande går ner i vikt så måste det betyda att du äter rätt lite mat, visst du går ner i vikt men får du i dig allt din kropp behöver på en dag? Är dina värden okej?

Träning för mig är bl a kost, själva träningen och att må bra, tränar man men inte håller bra och målinriktad kost så är träningen inte fullbordad. 🙂 Så det där du skrev om att träning gör mig mer sötsugen handlar ju bara om ifall man verkligen vill gå ner i vikt eller inte, det är bara att intala sig själv att man inte får något gratis här i världen. Stå i, för det kommer ta tid.

Ett känt uttryck lyder: ”Stoppa inte i dig mer kalorier än du gör av med” -Träna och ät normal mat på regelbundna tider kommer få överviktiga att gå ner i vikt och samtidigt må bra både fysiskt och psykiskt, folk saknar dock kunskap om vad som krävs utav dom för att göra verkan, det är ingen dans på rosor att gå ner i vikt. Man måste kämpa!

Köp er en matvåg, läs på om näringsvärden på internet och ät inte mer kalorier än vad ni gjort av med under dagen samt TRÄNA är en bra början och ett HETT tips ifrån mig :-)!

Hoppas inte mitt inlägg skapar irritation, men träning är livsviktigt, motionera några gånger i veckan räcker, det mår du bättre av i längden. Tack för mig.

Tack för ett bra inlägg Andreas!

Det jag är rädd för om man koncentrerar sig på på maten när det gäller viktnedgången, istället för träningen, är att man ska få ”häng-fläsk”…

Koncentrera dig på både maten och träningen så slipper du garanterat ”hängfläsket”. 🙂

Det ska jag göra:) Jag tycker bara det är svårt att veta på vilket sätt man ska träna… Jag har försökt att gå ner i vikt och minskat mina mått rätt bra sen i januari, bla har jag minskat 15 cm över höft/mage.Känns bra! Men med vågen går det trögare, tänker hålla mig undan den ett tag för det blir så deppigt när det mest står still… Har väl gått ner max 15 kg på två år och det är väl bra men sen hör man att en del gör det på ett halvår.
Jag har mest gått stavgång och tagit promenader varje dag sen har det blivit mycket vila för jag är sjukskriven. Nu har jag fixat ett gym-kort och jag vet inte riktigt hur man ska lägga upp det för även om man vill ha muskler så vill man ju inte bli jätte-grov… Är det bättre att vänta med träningen då alltså? Som någon skrev ovan.. Är lite förvirrad.. 🙂

15 kilo på två år är jättebra! Finns ingen anledning att stressa fram resultaten. Att vågen står stilla i perioder är helt normalt. Börja med att träna på gym du och var inte rädd för att du ska bli ”grov”. Det är en oerhört långsam process att bygga stora muskler. Det är väldigt olika för person till person vilket upplägg som är det bästa. Själv gillar jag att köra igenom kroppens alla muskelgrupper tre pass i veckan och däremellan komplettera med motionsträning (utomhus! Ljus ger energi).

jag ville bli ännu smalare så jag gick ner 4 kilo

Ok 🙂 då är det kanske inte så illa ändå.. Tack för upplyftande kommentarer. Har med märkt av hur viktigt ljuset är-särskilt när man inte är helt i balans.

Ja, inget botar själen som solen!

Jag testade Lchf dieten/ livsstilen ett tag ca 3 månader. jag gick ner 4 kg fast jag knappt tränade.
Men sen har jag aldrig kunnat gå ner i vikt . är 168.7 och väger nu 69
Jag åt då ca 1400 kcal per dag. bar för att hålla igång kroppens alla organ behövs typ 1500 sa min gympa lärare:P ..
De konstiga är att jag har massa perioder. ett tag kan jag äta onyttigt o rasa i vikt typ. sen om jag äter nyttigare går jag upp i vikt o tvärt om.. skumt

För mig är det inte så viktigt vad jag väger utan mer hur jag ser ut och hur väl jag trivs med mig själv.
Jag väger ganska mycket antar jag, 75 kg och jag är 178 cm lång.

Däremot är jag inte direkt tjock, jag har några ”volanger” på magen som jag vill bli av med men jag har lagom liten häck och smala ben och armar.
Förutom detta så gillar jag att träna. Jag tränar mycket, så jag kommer inte heller gå ner i vikt. Jag blir piggare och starkare och man blir av med en massa negativ energi. Det är också väldigt bra inför framtiden. Att träna är att behålla sin hälsa. Jag tränar helst combat och löpning samt pump och balance för att få så stor variation som möjligt. För att öka min träning vid platåer/nivåer brukar jag lägga på mer vikter på pumpen, springa längre eller i intervaller. Combat tränar jag för att det är sååå kul! Balance tränar jag för att stretcha ut kroppen riktigt bra. Jag har inte gått ner i vikt på flera år. Men jag har stannat på samma vikt och min mage krymper mer och mer och jag mår bättre och bättre.
Visst kan det vara så att man äter mer när man har tränat. Jag äter inte mer dålig mat för att jag tränar, jag lassar på bra mat med mkt proteiner, och ändå äter jag mindre än jag gör av med. Så mitt tips är: vad är viktigt för er, att vara smala och väga lite eller att må bra!
Tack för mig

Tack för dina kloka ord Susanne!

Att väga 75 kg när man är 178cm ger ett BMI på va 23,5. Är inte det ganska perfekt, särskilt om man tränar? Att säga att det är mycket känns som ett hån till oss som faktiskt har problematik med övervikt.

Galen Ätstörd men gla' ändåsäger:

Hej på er! Ni vet väl att muskler bränner energi, och att man GÅR UPP I VIKT AV ATT TRÄNA 😉 Varför? Jo man lägger på sig muskler, får bättre ämnesomsättning, kroppen blir bättre på att binda vatten osv. Man äter sig inte till en fast kropp och får inte muskler av det heller. Kontrollerar man dessutom kaloriintag före och efter träning går man ned i vikt. Man kan alltid röra på sig! På jobbet, hemma, städa, laga mat! Det är inte svårt att gå ned i vikt när man bestämt sig 😛
Ha en bra dag!

Jag vill hålla med Andreas att träning är mer än själva träning, kosten spelar jättestor roll. Om man tränar regelbundet men ändå inte går ner i vikt så beror inte det på att du tränar fel, det beror på att du äter fel. Att minska i vikt handlar i slutändan om energi+ energi-, att du måste göra av med mer energi än vad du tillför. Läs Andreas inlägg, bland det bästa tipsen du kan få på internet.

Träning är ett oerhört bra hjälpmedel närman vill gå ner i vikt. Självklart är kosten en mycket stor del av det hela, men du får det att låta som att träningen är i princip medningslös om man går lite i tappor samt krattar lite löv under dagen. Med mer muskler och bättre kondition så bränner man dessutom fler kalorier. Sen får man en massa andra positiva hälsoeffekter med på köpet av att träna fysiskt. Sen så baserar du hela ditt inlägg på EN forskare.

Så mitt tips till alla som vill gå ner i vikt samt må bättre är att TRÄNA men håll samtidigt bra koll på vad du stoppar i dig. Räkna kalorier , väg din mat och se till att ligga på kaloriunderskott så kommer du gå ner i vikt, det är ofrånkomligt.

Hej, tack för en grym blogg med GRYMMA tips och idéer. Ska nu skapa mig en personlig diet med hjälp av allt du har tipsat om. 10 kg here we go!

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: