Råd för att förebygga tarmcancer

Cancer i tjocktarmen och ändtarmscancer är bland de vanligaste typerna av cancer i Sverige. Endast prostata- och bröstcancer är vanligare.

För de som är i riskzonen, som har en eller flera familjemedlemmar som drabbats av denna form av cancer rekommenderas det att man går på regelbunden screening. Från det att den första cellförändringen börjar förvandlas till polyper tar det vanligtvis 10-15 år innan de utvecklas till cancer. Även de som inte ligger i någon speciell riskgrupp bör undersöka sig regelbundet från det att de fyller 50.

The World Cancer Research Fund gjorde för ett par år sedan en ansträngning för att nå ut med information om hur man förebygger tarmcancer. Man undersökte data från 749 vetenskapliga undersökningar om tarmcancer och kom fram till de sex mest lämpliga strategierna för att minimera risken att man ska drabbas av sjukdomen:

Så här kan du minska risken att drabbas av tarmcancer

  • Gör dig av med överflödigt kroppsfett, särskilt kring midjan.
  • Dra ner på alkoholkonsumtionen.
  • Ät mat rik på fibrer och ät mycket mat från växtriket, som frukt, grönsaker, fullkorn och baljfrukter.
  • Ät inte mer än högst 500 gram rött kött i veckan.
  • Undvik helt att äta behandlat kött, som charkuterier.
  • Träna regelbundet.


Den senaste tiden har det också kommit rapporter som hävdar att kalcium och magnesium verkar vara viktiga vad det gäller att förebygga tarmcancer. Bra källor till kalcium är mjölk, ost, yoghurt, lax, sardiner och mörka bladgrönsaker. Bra källor för magnesium är lax, sardiner, berikad komjölk, äggulor och kycklinglever. Läs mer om den fascinerande mineralen magnesium.

Lax

Summa summarum vad det gäller att förebygga tarmcancer är alltså i huvudsak de traditionella råden om god hälsa som vi fått höra redan från barnsben. Glöm inte att röra på dig ofta, slarva inte med grönsakerna, ät inte för mycket kött och undvik överdriven konsumtion av alkohol.

Läs gärna våra tips om hur man på bästa sätt går ner i vikt.

Källa: Cancer.org

%d bloggare gillar detta: