Kalcium förlänger livet?

Enligt en ny undersökning från Kanada så verkar det som om det finns ett samband mellan ett högt kalcium-intag och hur länge man lever.

Detta är inte första gången som forskare länkar samband kalcium med en hög livslängd. Bland annat har det spekulerats i att en av de starkt bidragande orsakerna till att människor lever så länge på Nicoya halvön på Costa Rica är att deras dricksvatten innehåller höga mängder kalcium (och magnesium). I andra Blue Zone områden (dvs områden på jorden där människor har en markant hög livslängd) som Ikaria på Grekland och Sardinien är också kalciumnintaget högt då man bland annat dricker getmjölk som är rik på mineralen.

Forskarna bakom den kanadensiska studien säger att det krävs mer data för att fastställa ett säkert samband. Men man har studerat hälsan hos 9033 Kanadensare mellan 1995 och 2007 och kvinnor som åt kalcium-tillskot dagligen avled i mindre omfattning under studiens gång.

Många känner redan till att kalcium är bra för tänder och skelett, men vad många samtidigt inte känner till är att mineralen är viktig för många andra kroppsfunktioner, som till exempel att den hjälper till att förbättra och stärka hjärtrytmen och muskelfunktioner. Faktum är att nästan varenda cell i den mänskliga kroppen använder sig av kalcium på ett eller annat sätt.

Det pratas mycket om magnesium, men kalcium är minst lika viktigt. Dessa två mineraler samverkar.

För att få i dig lite mer kalcium drick mjölk och ät bland annat parmesanost, sesamfrön, fetaost, sardiner, persilja och dill, sötmandel och hasselnötter, ruccolasallad och grönkål.

Kalcium

Källor: Mediabistro.com, bluezones.com

%d bloggare gillar detta: