Hur mycket ska man träna för att hålla vikten?

275 minuters träning i veckan är bra om man vill hålla vikten

En mycket uppmärksammad artikelserie i Time Magazine för några år sedan satte fokus på hur hur överskattad träning är för att förbränna fett. Man kommer helt enkelt inte undan faktumet att man måste se upp med vad man äter, och framförallt hur mycket man äter för att gå ner i vikt.

En undersökning utförd vid universitet visar dock att träning blir en alltmer viktig faktor när man vill behålla sin nya vikt. Deras undersökning av 200 bantande kvinnor visade att efter två år hade de flesta gått upp i vikt igen.

Bland de cirka 15 procent av kvinnor som lyckades hålla vikten hade de flesta den gemensamma nämnaren att de tränade i genomsnitt 275 minuter i veckan (denna grupp var också fortfarande ganska strikta i sin kosthållning). Detta motsvarar cirka 40 minuter om dagen eller 55 minuter 5 dagar i veckan.

Hur hårt ska man träna för att behålla vikten då?

Det är omöjligt att svara på egentligen eftersom det beror på hur mycket du äter i slutändan. En timmes snabb promenad bränner dock mer än en timmes långsam promenad, och en joggingrunda i sin tur bränner mer än en snabb promenad.


Men om man är fortsatt strikt med dieten bör det räcka med en promenad cirka 40 minuter om dagen för att behålla vikten. Är man lite mer slapphänt och unnar sig lite mer godsaker kanske man behöver träna upp till en timme om dagen.

Man ska dock aldrig förlita sig på att man ska kunna banta ner sig mycket i vikt för att sedan återgå till gamla kostvanor. Vill man få en permanent slank midja måste man ändra sin livsstil permanent. Väldigt få har tiden och orken som krävs för att behålla vikten trots att man frossar i onyttig mat under dagarna.

En annan undersökning visar för övrigt att en kost bestående av mycket protein är väldigt bra när man vill behålla den nya vikten. Man kanske dock ska vara försiktig med animaliska proteiner eftersom amerikanska smittskyddsinstitutet CDC tidigare i år administrerade en stor undersökning vars resultat pekar på att risken att dö i förtid ökar med upp till 75 procent (fram tills att man fyller 65 och kroppen behöver mer proteiner) om man får i sig väldigt mycket animaliska proteiner. Läs mer på SVD.

Animaliska proteiner

Källa: Usnews.com

%d bloggare gillar detta: