Jordgubbar skyddar magen från alkoholens effekter – och snart kan allergiker också njuta av frukten

Jordgubbar
De senaste årens forskning på jordgubbar har visat att jordgubbarna bland annat skyddar magen från alkoholens skadliga effekter. Dessutom har undersökningar visat att jordgubbar skyddar mot olika typer av magsjukdomar och skador.

Forskarna gav i en undersökning två grupper av råttor alkohol och de som hade ätit jordgubbsextrakt tio dagar innan experimentet fick mindre skador i magen av alkoholen. Enligt forskarna är det inte bara jordgubbarnas höga innehåll av antioxidanter som ligger bakom den skyddande effekten. Jordgubbar aktiverar också kroppens försvar och enzymer.


Forskarna menar att om man äter jordgubbar före och efter alkoholförtäring minimerar man skador på magen.

De vill också poängera att visserligen är jordgubbar bra att äta i samband med att man dricker alkohol men deras forskning ska inte tolkas som att jordgubbar reducerar alkoholens berusande effekter.

Vita jordgubbar är okej att äta för de flesta allergiker

Nyligen kom forskarna i Lund med goda nyheter för jordgubbs-allergiker. Man håller för närvarande på att screena jordgubbar som inte innehåller (eller innehåller så lite som möjligt av) det allergena proteinet, som man precis identifierat. Det skyldiga proteinet liknar ett tidigare känt ämne i björkar (som skapar björkallergi.).

Samtidigt håller svenska jordgubbs-odlare på att ta fram en vit jordgubbe som ska smaka lika gott som den röda. Orsaken till detta är att det visat sig att många jordgubbs-allergiker inte upplever några allergiska besvär efter att ha ätit den vita varianten. Forskarna anser att det ämne som ger en allergisk reaktion på något vis kan kopplas till dess röda färg. Man är ännu dock inte säkra på hur eller varför. Sedan återstår ju frågan…är vita jordgubbar lika nyttiga som röda?

Här kan du läsa mer om hur nyttiga jordgubbar är.

Läs mer om olika typer av magproblem (som jordgubbarna eventuellt kan bidra till att lindra.)

Källor: den medicinska tidskriften ”PlosOno”, medica-tradefair.com

%d bloggare gillar detta: