Mat som skyddar mot solen

Kakao skyddar mot solen

Det mest effektiva skyddet mot solen är förstås solkräm, men det finns även flera typer av livsmedel som skyddar mot solens skadliga effekter.

Mat som skyddar mot solens skadliga strålar

Mörk choklad innehåller massor av nyttiga ämnen. Till exempel har man relativt nyligen upptäckt att kakaobönorna innehåller ämnen som gör huden mer motståndskraftig mot UV-strålning. Det är därför viktigt att du väljer choklad som innehåller så mycket kakao som möjligt.

Fisk innehåller omega 3 som är bra för vår hälsa på flera olika sätt. Huden är inget undantag. Det är främst fettsyrornas antiinflammatoriska verkan som hjälper till att skydda vår hud. Feta fiskar som lax och makrill innehåller mest omega 3, men även vit fisk som torsk, samt skaldjur som räkor innehåller dessa välgörande fettsyror. Studier tyder även på att Omega 3 kan hjälpa till att motverka vissa typer av cancer.

Skyddande mat

Korsblommiga växter som broccoli och blomkål innehåller massor med skyddande vitaminer och antioxidanter. Dessutom innehåller brysselkål ämnen som specifikt motverkar uppkomsten av cancer i huden.

Betakaroten som återfinns i röda och orangea frukter och växter (morot!) har visat sig dämpa effekterna av en solbränna. Melon, till exempel, innehåller mycket betakaroten som bevisats skydda mot solens skadliga strålar. Den innehåller även mycket c-vitamin.

Röda och orangea frukter och grönsaker är bra. Lykopen är en viktig antioxidant i sammanhanget. Du hittar rikligt med lykopen i bland annat tomat, vattenmelon, röd grapefrukt, aprikos och papaya.  Enligt en undersökning blir hudens naturliga skydd upp till 33 % mer effektivt om man får i sig tillräckligt med lykopen.

Det finns fler typer av mat som skyddar och stärker huden och som, förstås, inte bara skyddar huden utan alla kroppens organ. Hur vi än vrider och vänder på det bevisas det gång på gång att ett sunt, friskt och långt liv är beroende av vår kost.

2 svar på ”Mat som skyddar mot solen”

Visst skyddar solkräm mot solen, dock har många solkrämer ämnen som inte är särskilt hälsosamma i sig. Så egentligen är det bästa solskyddet att vara i skuggan, eller ta på sig kläder som täcker.

Astaxanthin hjälper också kroppens eget uv-skydd.

Hur kommer det sig att man hänvisar just till mörk choklad när det är kakaopulvret/bönorna som är det positiva? Det finns fler möjligheter att få i sig kakao utom sockerchoklad.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: