Träna med kroppsvikten kan bränna över 16 kalorier i minuten

Vi har tidigare skrivit om hur effektivt det är att bygga muskler genom att träna hemma med kroppen som redskap. Alla som någon gång kört ett träningsprogram under en längre period vet också hur effektivt det kan vara att träna med kroppsvikten för att bränna fett (även om man till största delen blir av med fettet genom att dra ner på antalet kalorier man får i sig.)

Att skippa gymmet och träna med sin kropp är för övrigt 2015 års mest populära träningsform. Det finns flera bra anledningar till det.

För något år sedan gjorde det amerikanska institutet för träning (American council of exercise) en studie på hur mycket olika typer av kroppsövningar förbränner som mest.

Armhävningar bränner mycket kalorierDet visade sig att med de rätta övningarna, utfört i tillräckligt hög intensitet, kan män förbränna upp till 16, 2 kalorier i minuten och kvinnor så mycket som 13 kalorier i minuten. Att träna med kroppssvikten kan alltså förbränna lika mycket som när man springer snabbare än en hastighet av 11 kilometer i timmen (det vill säga., ett ganska högt tempo).


Många använder sig av kroppövningar som ett komplement till gymträning (när de till exempel är på resande fot), men du kan få mycket bra resultat genom att enbart använda dig av kroppsviktsövningar. Se till att välja övningar som aktiverar så mycket muskler som möjligt.

Klassiska armhävningar är mycket bra, och komplettera med pull-ups och chin-ups samt knäböj. Det finns massor av bra övningar du kan göra för att bygga muskler och förbränna fett och du behöver inte begränsa dig i vilken typ av övningar du väljer att göra. Huvudsaken är att du har hög intensitet, att du svettas i samband med träningen. Situps kan du skippa, då dessa är väldigt lågintensiva och egentligen ganska onödiga.

Flera bra sätt att använda sig av kroppsvikten i sin träning är att ägna sig åt klättring av alla de slag. Har du tillgång till gymnastikringar så testa att bygga upp din överkroppsstyrka med dessa. Otroligt effektivt. Vi rekommenderar boken ”building the gymnastic body” för dig som vill lära dig mer om att träna som en gymnast.

Slutligen, passa på att få massor av vardagsgymnastik under semestern genom att hugga ved, kasta skräp, röja på gården, etc. Och ge dig ut i sjön och simma!

Nedanför, en video på en riktig förebild!

%d bloggare gillar detta: