MRT – intensiv cirkelträning blir alltmer populärt

Kettlebells kan vara ett utmärkt inslag i cirkelträning I bland annat USA är MRT (Metabolic Resistance Training) en av de hetaste träningsformerna just nu (just högintensiv träning överlag är mycket populärt för tillfället). Det rör sig om en typ av intensiv cirkelträning med muskelövningar som involverar stora muskelgrupper. MRT går kortfattat ut på att man  utför en rad övningar i följd utan, eller med lite, vila mellan övningarna.

Uppfattningen är att detta är det effektivaste sättet att bränna fett och bygga muskler på, eller i alla fall behålla så mycket som möjligt av muskelmassan samtidigt som man blir av med det överflödiga fetter. Träningsmetoden har blivit så populär mycket tack vare att folk inte har tid längre med tidskrävande och långsam motionsträning, som långa promenader eller cykelturer, i kombination med långa pass muskelträning på gymmet.

MRT är dock mer av en ”bästa av båda världar”-metod som går ut på att man utför olika typer av övningar i gymmet (eller med kroppsövningar som armhävningar och pullups) utan vila mellan seten. Det vill säga så kallad ”cirkelträning”. Enligt anhängarna av MRT får man bäst resultat om man gör till exempel tre till sex övningar, cirka 12 repetitioner per övning, i en följd utan vila mellan varje övning. Sedan vilar man 30 sekunder och gör om processen 3-5 gånger.

Detta är alltså överlag relativt korta, men mycket intensiva träningspass. Exempel på övningar kan vara: armhävningar, knäböj, kettlebells, utfall, pull ups, etc. Huvudsaken är att det är övningar som är naturliga och involverar stora muskelgrupper (då man får bättre fettförbränning genom denna strategi) och inga bicepscurls, crunches eller andra övningar som koncentrerar sig på mindre muskelgrupper. Det är alltså viktigt att man tränar såväl underkropp som överkropp samtidigt enligt denna träningsfilosofi.

Intensiv cirkelträningEn del tycker dock att det är mer effektivt att dela upp sina träningsdagar mellan underkropp och överkropp. Denna form av intensiva cirkelträning fokuserar på naturliga rörelser, och grundläggande övningar som alltså involverar stora muskelgrupper. Att fokusera på en isolerad muskelgrupp i taget är för de flesta individer inte en tillräckligt effektiv metod för att vare sig bygga muskler och/eller bränna fett.

Som vanligt när en ”ny” (nej, denna typ av träning har varit populär förut och är inte  ny) så blir förstås hela branschen helt frälst och det börjar hagla absurt upplåsta påståenden som till exempel att metabolic resistance training skapar en fettförbränning som håller i sig i upp till 38 timmar. Det finns dock inga seriösa vetenskapliga belägg för att någon träning skapar ens i närheten så långa fettförbränningsprocesser.

Huvudsaken är att du håller igång med någonting regelbundet. Promenader kanske tar tid, men än sen? Fysisk rörelse ska alltid ha prioritet i vardagen. Om du dessutom, utöver promenader, regelbundet anstränger överkroppens muskler på ett eller annat sätt och framförallt sköter kosten så kommer du både må och se bra ut. För övrigt konstaterade brittiska forskare nyligen att kroppen kräver ett absolut minimum av 15 minuters aktiv rörelse per dag. En timme per dag är dock att rekommendera för god hälsa.  

%d bloggare gillar detta: