Världens godaste jordgubbe växer i midnattsolen

Midnattssol över vatten och berg
Det sägs att de godaste jordgubbarna återfinns i midnattsolens land

Jordgubbar har en speciell plats i många människors hjärtan som den godaste sommarfrukten av dem alla. Många länder och landsdelar i länder hävdar att just deras jordgubbar är de bästa, och vi har tidigare skrivit om hur nyttiga jordgubbar är och samtidigt fastslagit att den godaste jordgubben är alltid den färskaste, oavsett var den vuxit.

Dock måste det sägas att av alla som hävdas att just deras jordgubbar är de godaste så är det människorna längst i norr som lägger fram de mest trovärdiga, och om inte annat mest poetiska, argumenten. Tester har dessutom fastslagit att jordgubbar som växer i norr (vilket även gäller många andra bär och grönsaker) innehåller mer C-vitamin och att de samtidigt är sötare än vanliga jordgubbar. Detta beror då på att jordgubbarna utsätts för solljus i princip dygnet runt tack vare midnattssolen i kombination med de svalare nätterna. Mycket ljus i kombination med lite svalka är den perfekta biotopen för jordgubbar.

Det låter helt klart som en grej att lägga till sin ”Bucket-list”, dvs. saker att göra innan man dör, att äta jordgubbar i midnattssolens land. Det låter som ren och skär poesi.

Fenomenet midnattssol återfinns norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln. Enligt en jordgubbskonnässör vi pratat med återfinns de allra godaste (och eventuellt nyttigaste, vår anmärkning) långt upp i Nordnorge där midnattssolen är som allra mest framträdande.

Var tycker du att de godaste jordgubbarna växer? Lämna gärna en kommentar nedan.

Ett svar på ”Världens godaste jordgubbe växer i midnattsolen”

Sötaste jordgubbarna växer på sandjordarna i Målilla, beroende på de varma dagarna och svala nätterna som ger kraftig sockerinlagring.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: