Rökning förbjudet skyltar gör rökare sugna på att tända en cigarett

Uttrycket ”all publicitet är bra publicitet” har fått en helt ny dimension efter att en psykologisk studie som publicerats av universitet i Oxford understryker att ”Rökning förbjudet” skyltar får rökarna att känna ett plötsligt sug efter att tända en cigarett. Detta, kära läsare, är ironi på en mycket hög, nästintill, sublim nivå.

Forskarna menar att detta ironiska röksug uppstår som en ren reflex utan att rökarna ens är medvetna om det.

Forskaren Brian Earp säger att dessa ironiska effekter uppstår när man kopplar samman information som människor uppfattar som en negation. Ett exempel vore, enligt honom, om man ber någon att INTE tänka på en rosa elefant. Naturligtvis kan inte vederbörande plötsligt tänka på något annat än just rosa elefanter.

Offentliga uppmaningar av typen ”säg nej till droger”, ”drick inte alkohol här”, ”kasta inte skräp” innehåller negationer. Earp menar att ”Rökning förbjuden”-skyltarna är särskilt vanliga och för en rökare med en kroniskt positiv inställning till sitt rökande triggar skyltarna bara begäret.

Rökning förbjuden-skyltar kan ha rakt motsatt effekt

För att testa sin teori utförde man ett experiment. Deltagarna i studien bestod av en grupp rökare som fick titta på olika bilder. Vissa av bilderna hade en rök inte-skylt i framkanten eller bakgrunden av motivet och på andra bilder hade man redigerat bort dessa skyltar.

I ett joystickexperiment (som är vanligt i denna typ av beteendeundersökngar) visade det sig sedermera att de rökare som fått se bilder med ”rök inte-skyltar” var mycket mer benägna att röra sin joystick i riktning mot motiv som kan associeras med rökning, som cigaretter och askkoppar.

Dessa resultat är signifikanta enligt Earp och man kommer utföra liknande experiment i större skala. Tills vidare varnar han för att skyltar av typen ”gör inte X” kan ha ironiska konsekvenser.

För ett land som Sverige, som mer eller mindre är uppbyggt på förbudsskyltar, kan förstås detta få allvarliga konsekvenser. Inte minst för skylttillverkarna…

Källa: Breakingnews.ie, 5/5-2011

%d bloggare gillar detta: