Intensitet är den viktigaste faktorn för att nå resultat i sin träning

Hur ska man träna för att nå resultat? Det finns lika många läror som det finns sandkorn i Sahara. Och varenda litet sandkorn har vetenskapliga bevis som backar upp att det i själva verket rör sig om ett guldkorn. Ska man träna med gula eller röda maskiner? Fria vikter? Styrketräning med eller utan löpning som komplement? Kroppsträning varje dag, eller varannan dag?

Men alla som lyckas nå bra resultat med sin träning har oavsett metoder en sak gemensamt: intensiteten.

Den före detta internationella mästare i Taekwondo och sedermera fitnessgurun Alwyn Cosgrove är en stark förespråkare för hård och intensiv träning med fria vikter. Hans brutala fettförbränningsprogram är legendariskt tuffa, och innehåller bland annat flera stenhårda pass med benträning i veckan. Alwyns tuffa och progressiva träningsscheman ger dock goda resultat och följaktligen har han en stor skara med anhängare.

Men, det intressanta är att Alwyn en gång skrev en i högsta grad tänkvärd artikel om hur han observerat modellkillar som fått resultat med träningsprogram som gått stick i stäv med vad han själv förespråkat hela sitt liv. En av killarna tränade bara i maskiner, den andra med cirkelträning och enbart lätta vikter, etc.

Alwyn konstaterade uppgivet att den absolut mest avgörande variabeln för att lyckas med sin träning är helt enkelt intensitet! Modellkillarna kanske, enligt Cosgrove, använde sig av undermåliga träningsmetoder men de fick ändå riktigt bra resultat.

Tränar du bara tillräckligt intensivt kan du bränna fett och bygga muskler med i stort sett vilken metod som helst. Detsamma gäller kosten. Äter du bara tillräckligt behöver du inte nödvändigtvis trycka i dig flera ton kött, eller massor av proteindrinkar per dag. Vegetarisk mat fungerar det också.

Men Alwyn tillade också att ”Ett bra program som man utför dåligt är värdelöst och ett dåligt program som man utför med ett ton intensitet ger bra resultat. Ett bra program som utförs med ett ton intensitet ger dock fantastiska resultat”.

%d bloggare gillar detta: