Kan en vegetarian eller vegan bygga muskler?

Det går att bli muskulös på en i huvudsak vegetarisk diet...

Det finns en allmän uppfattning inom bodybuilding att det är svårare eller att det rentav inte går att bygga muskler om man äter vegetarisk mat. Grunden till detta är helt enkelt att kött och mejeriprodukter innehåller stora mängder protein, och att det animaliska proteinet sägs vara överlägset när det gäller att bygga muskler.

Men hur ligger det till med den här saken egentligen? Kan man bygga muskler lika effektivt på vegetarisk mat eller rentav veganmat?

Det finns tyvärr inte mycket forskning gjord inom ämnet, men det finns massor av anekdotiska bevis (dvs. människor som äter vegetariskt och säger sig ha lagt på sig mycket muskler) för att det går lika bra att lägga på sig muskler även genom att äta strikt vegetarisk mat.

Den mycket respekterade fitnessgurun doktor John Berardi utförde dessutom för inte så länge sedan ett experiment där han åt endast veganmat under en 30-dagars period samtidigt som han tränade hårt. Han åt cirka 5000 kalorier om dagen i kombination med att han använde ett typiskt träningsprogram avsett att bygga maximalt mycket muskler. Resultatet blev att han gick upp totalt 3,1 kilo under perioden, varav cirka 2,2 kilo var ren muskelmassa. Resultatet överraskade Berardi som numera inte avfärdar proteiner som kommer från växtriket för muskelbyggande. Han menar dessutom att hysterin som råder just nu angående kolhydrater och fetma är betydligt överdrivna. Huvudsaken är att man äter fullkornsprodukter.

En typisk vegandiet består av mycket nötter, frön, baljväxter (som bönor som är rika på protein) frukt och grönsaker. En vegetarian tillåter sig även att äta mejeriprodukter och ägg som innehåller mycket animaliska proteiner, som bevisligen är bra för muskeltillväxt, men som absolut inte verkar vara ett måste för den som vill lägga på sig mycket muskler.

Har du tips på hur man bygger muskler på vegetarisk mat, eller mat för veganer, så lämna ditt tips nedan i kommentarrutan. Känner du dessutom till någon seriös och relevant forskning gjord i ämnet får du gärna skicka in en länk.

4 svar på ”Kan en vegetarian eller vegan bygga muskler?”

Jag har nyss börjat med jordnötssmör p.g.a. den höga proteinhalten. (Tänk på att köpa ekologiskt som innehåller ca. 25%, istället för t.ex. Skippy som bara ligger på 19%). Tycker det är ett bra tips till både veganer och vegetarianer.

Bra tips Amos! Tack!

Groddar, t.ex. mungbönor eller alfalfa rekomenderas efter styrketräning

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: