Prostatacancer, förstorad prostata och andra prostatasjukdomar och deras koppling till D-vitamin

Solen skapar D-vitamin som är viktig för en god prosta

Prostatacancer och andra prostatasjukdomar är ett växande problem i vår tid. Nyligen rapporterade svenska forskare nya insikter angående prostatan och dess sjukdomar.

Man har under senare år hittat kopplingar mellan höga insulinnivåer och låga D-vitaminnivåer vad det gäller uppkomsten av sjukdomar i prostatan.

Stora bovar i dramat kan också tänkas vara våra ändrade kostvanor som innehåller alldeles för mycket socker och för lite näring. Dessutom blir vi alltmer benägna att sitta inomhus mer eller mindre hela vintern trots att vi behöver daglig exponering av solljus.

Den senaste forskningen hävdar att de viktigaste faktorerna för att undvika prostatacancer och andra prostatasjukdomar utan tvekan rör sig främst om att:

  • Att hålla sig till en kostfördelning som minskar på intaget av kolhydrater.
  • Att man undviker snabba kolhydrater (som vitt bröd och livsmedel med mycket socker)
  • Att man bör öka fettintaget och särskilt då intaget av marina fetter (fisk och skaldjur)
  • Och att man äter mer proteiner och även i detta fall främst från marina källor.

Eftersom en brist på D-vitamin har en så stark koppling till cancer i prostatan är det troligt att vanligt solljus blir en behandlingsmetod i framtiden. I en undersökning utförd av Sahlgrenska kunde det konstateras att 20 procent av alla män som led av en förstorad prostata kunde kopplas till låga nivåer av D-vitamin.

Huruvida kosttillskott med D-vitamin och artificiell ljusterapi bidrar till att ge kroppen tillräckligt med D-vitamin för att skydda prostatan är oklart. Men det skadar inte att prova.

Helt klart är dock att exponering av vanligt solljus är den mest effektiva metoden för att få i sig tillräckligt med D-vitamin.

I en föreläsning nyligen pratade docent Jan Hammarsten bland annat om hur viktigt det är att få sig D-vitamin i form av ökad solexponering eller genom kosttillskott. Han menar också att vi bara börjat skrapa på ytan av D-vitaminets betydelse och att det kommer komma många fler forskningsrapporter i den nära framtiden som understryker hur viktigt det är att ha tillräckligt med d-vitamin i kroppen.

Tittar man dessutom på en karta som illustrerar i vilka områden i världen som människor lever längst ser man en ganska tydlig trend: de bor vid kusten eller på öar. Fisk och skaldjur och sol är otroligt viktiga inte bara för vår prostata utan för hela vårt välbefinnande.

%d bloggare gillar detta: