Att träna on line är lika effektivt som att träna på gym

Gå ner i vikt med hjälp av den virtuella världen Second Life

Vi har tidigare fastställt att det går alldeles utmärkt att bränna kalorier med hjälp av TV-spel. Nu visar en undersökning från USA att det går minst lika bra att bränna kalorier i ett online-gym som i ett vanligt gym.

Man lät två testgrupper, bestående mestadels av överviktiga kvinnor i medelåldern, träna tolv veckor i endera ett vanligt gym eller i ett online-gym som är en del av den virtuella världen ”Second Life”. Det sistnämnda är en slags 3d-värld där man lever ett alternativt liv online. Man shoppar, umgås, dejtar och skapar ett alter ego på Internet som i många fall, i förlängningen, påverkar individernas attityder, beteenden och känslor utanför datorn. På gott eller ont. I detta sammanhang verkar det dock vara mest positivt. Mer om detta nedan.

Efter tolv veckors träning visade det sig att de som tränat i ett virtuellt gym, det vill säga fram TV- eller data-skärmen hade förlorat lika mycket som gruppen som tränat i ett vanligt gym. Viktnedgången låg på i genomsnitt cirka 5 kilo.

Detta är egentligen inget märkligt då, som vi betonat många gånger förr, intensiteten är avgörande, och kroppen bryr sig inte om du svettas framför tv:n, ensam eller i grupp, i skogen, eller på gymmet.

Det som är anmärkningsvärt är dock att de som tränade med ett onlineprogram uppvisade större, och i sammanhanget så avgörande, varaktiga beteendeförändringar vad det gäller synen på kost och träning. Forskarna anser att självförtroendet och motivationen som är mer eller mindre inbyggt i människors virtuella världar, som de skapat för sig själva, förs över till ”det verkliga livet”.


En engelsk psykolog som uttalade sig för BBC tror att det mest idealiska är ”en blandning av stöd från såväl den virtuella on line-världen som den riktiga världen”.  Den optimala mixen för att dessa individer ska lyckas med sin viktnedgång vore alltså till exempel att man i olika on line grupper får stöd, råd och en känsla av att man inte är ensam om sin viktnedgång, samtidigt som man kompletterar med att springa i skogen, etc.

Denna metod av att träna on line, hemma framför datorn med instruktioner och stöd från andra uppkopplade människor kan vara ett bra alternativ för dem som inte har möjlighet, mod, tid eller råd att gå till ett ”riktigt gym”. Läs om träningsredskap på nätet.

%d bloggare gillar detta: