Rökt lax är inte lika nyttig som färsk eller frusen lax

Färsk eller frusen lax är nyttigare än rökt lax

Intressanta webbsidan World´s healthies food svarade nyligen på frågan om rökt lax är lika nyttigt som frusen eller färsk lax. Svaret blev ett väntat, nej. När man röker laxen bevaras inte lika många näringsämnen som när man till exempel ugnsbakar eller kokar den.

Det har också främst visat sig att rökt lax förlorar en hel del av de så värdefulla fettsyrorna Omega 3 som lax är så rik på. Därmed inte sagt att rökt lax saknar näringsvärde. Faktum är att trots att rökningsprocessen skadar näringsvärdet är rökt lax trots allt en mycket nyttig produkt, och den innehåller bland annat mycket D-vitamin, magnesium, etc. Den amerikanska hjärtorganisationen framhäver följaktligen rökt lax för dess goda effekter på hjärtat.

Rökt lax innehåller dock en hel del natrium och bör därför intas med en viss försiktighet av människor som lider av högt blodtryck .

Vad det gäller näringsvärdet i frusen lax jämfört med färsk fisk så kan det många gånger vara så att det frusna alternativet är bättre eftersom de fryser fisken direkt vid fångst. I blindtester vad det gäller smak så har även fryst fisk visat sig få bättre rankning vad det gäller såväl smak som konsistens.

%d bloggare gillar detta: