Majskolv är nyttigt- majs innehåller bland annat mycket fibrer och antioxidanter

Hand som håller upp en majskolv
Den nyttiga majskolven härstammar från Centralamerika

Majskolven fördes till Europa av Christofer Columbus på 1400-talet. Majs domesticerades först i Centralamerika men spred sig tidigt även till Nordamerika. Majsen hade en upphöjd ställning i alla indiankulturer i Amerika och man har hittat spår av odlad majs som är cirka 10, 000 år gamla.

Är majs nyttigt?

Ja, majs har många hälsofördelar. Den är lättsmält och är allmänt bra för magen. Majs innehåller mycket fibrer. Dessutom innehåller majs essentiella fettsyror, protein, magnesium, järn, kalium, Zink, B3 och en hel del antioxidanter.

Majsen innehåller en komplex blandning av antioxidanter och de främsta hälsoaspekterna som man brukar lyfta fram när man diskuterar majs är dess positiva effekter på blodsockret och matsmältningen. Just nu utförs det intressant ny forskning på en speciell typ av lektin, GNAmaize, som finns i majs och som man tror inverkar negativt på HIV-viruset. Eventuellt kan det visa sig att ett högt intag av majs leder till en mindre risk att smittas av HIV. Hur det än blir med denna forskning så står det klart att majs förtjänar att kallas för nyttig mat.

Leende unge och en majskolv
Majs innehåller få kalorier

En majskolv innehåller ungefär 150 kalorier. En kokt majskolv med lite smör är därmed alldeles lagom som mellanmål, eller perfekt som tillbehör till en fettsnål köttbit med lite grönsallad till. Det har för övrigt påvisats att majsens nyttiga egenskaper kommer som allra bäst till sin rätt när den äts tillsammans med baljväxter, som till exempel vita böner.

”Att odla kan verka enkelt när din plog är en penna och du är tusentals kilometer från majsfälten”. – Dwight Eisenhower.

Majs är dock spannmål och inte en grönsak. Det finns vissa förespråkare av specialdieter, som till exempel Stenåldersdieten och LCHF, som förespråkar att man ska undvika stärkelserika produkter som majs. Enligt trovärdiga Netdoktor är det dock helt okej att äta majs även om man skulle vara diabetiker. Majs är helt enkelt bra mat, och den leder inte till vare sig fetma eller diabetes.

Det finns många olika sätt att tillaga majs. Grillad majs är populärt på sommaren, och att koka den är riktigt gott och nyttigt. Det absolut bästa sättet att tillaga en majskolv på är att ångkoka den. Då bevaras flest näringsämnen i majsen. Undvik majsflingor med tillsatt socker, och ät inga större mängder popcorn. Det blir helt enkelt för lite näring över i processen. Ju mindre behandlad majsprodukten är ju mer näring innehåller den.

Majs på burk har för övrigt ett bra näringsvärde även om det bästa förstås är att skaffa en färsk, eller frusen färsk, majskolv som man kokar lite försiktigt och kryddar med lagom mycket smör och salt för smakens skull.

Källor: whfoods.org, Wikipedia

2 svar på ”Majskolv är nyttigt- majs innehåller bland annat mycket fibrer och antioxidanter”

Varför paja allt det fina med en liten köttbit? Dumt, dumt dumt!

Jag förstår inte riktigt hur man räknar kcal för majskolvar… Stammen väger ju rätt mycket men om man jämför värdena med majs på burk är kolven ofta högre – när det dock känns som det borde vara tvärt om pga just stammen… // förvirrad

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: