Clean & Lean dieten – ytterligare en ny ”stjärndiet”

Vi har tidigare skrivit om Frankrikes populära Dukandiet. Denna diet har även nått stora framgångar internationellt. Nu är det dock Englands inne-diet nummer ett, the clean & lean diet (betyder ungefär ren och smal dieten) som är på allas läppar i samband med boksläppet ”The Clean & Lean diet” av James Duigan.Clean and lean innebär att man ska äta enkel, obehandlad, ekologisk och ren mat. Tanken är alltså att om man håller sig till att äta ren mat och undviker helfabrikat, mat med mycket tillsatser och skräpmat i ren allmänhet så går man ner i vikt av bara farten. Dessutom gör sig kroppen av med gifter i processen och ju mer gifter man blir av med ju mer går man ner i vikt. Man skapar helt enkelt en positiv cirkel av att äta enkel, naturlig och lätt mat.

Skräpmat enligt Duigan inkluderar lightprodukter, socker och alkohol. Dessutom bör man dra ner på salt och kaffe och totalt undvika alla produkter med e-ämnen, och olika tillsatser. Det naturliga upplägget i ”Clean & Lean”-dieten fokuserar på mat med hälsosamt fett, mycket proteiner och fibrer. Bär och grönsaker hör också till livsmedel som anses rena och smala. Duigan förespråkar dessutom att man sötar maten med honung istället för socker och att man äter mycket fisk, kyckling och vilt istället för feta köttbitar. Äter man enligt dessa naturliga principer menar James Duigan att man automatiskt får i sig mindre kalorier än vad kroppen behöver och renar kroppen samtidigt som man går ner i vikt.

”Clean & Lean”-dieten har bland annat använts med framgång av kända skådespelerskan Renée Zellweger, supermodellen Elle Macpherson, Hugh Grant, med flera. Enligt dessa stjärnor, och författaren själv, tar det endast två veckor att få en helt ny kropp om man följer dietens enkla principer.

Men självklart är det så att det beror på vilket utgångsläge man har. Det finns inga mirakeldieter och ”Clean & Lean” handlar mer om att sätta samman några principer enligt sunt förnuft och ge den epitetet ”ny diet”.

Principer att leva efter och tips på en bättre bok

Duigan har också skapat en uppsättning enkla, men essentiella, hälsoprinciper han anser man ska följa för att uppnå sina drömmars kropp:

  • Tugga varje matbit minst 20 gånger, helst 30 om du mäktar med det.
  • Lägg ner besticken och ta några andetag mellan varje tugga.
  • Ät aldrig när du känner dig stressad.
  • Misstolka aldrig stress för hunger. Om du känner dig stressad behöver du lugna ner dig. Mat är inte lösningen.
  • Drick mycket vatten.
  • Titta inte på TV eller läs tidningen när du äter. Om du fokuserar på maten är det lätt hänt att du äter för mycket.

Duigans råd i ”Clean and lean” är sunda, men vi rekommenderar dock inte att ni köper boken eftersom det egentligen räcker med att läsa en artikel som den ovan för att förstå de enkla principerna. Det stora kruxet är snarare hur man får hjärnan att följa med på en omvälvande ny kosthållning. Läs Hjärnkoll istället. Hjärnforskaren Martin Ingvar ger en mer uttömmande lösning för det komplexa projekt det faktiskt innebär att gå ner i vikt och sedan behålla den.

3 svar på ”Clean & Lean dieten – ytterligare en ny ”stjärndiet””

Lean betyder muskulös och utan för mycket fett. Inte smal.

Leans grundbetydelse är smal, tunn, mager. Men visst, i detta sammanhang är det självklart lean som ”i muskulöst smal” som författaren till boken är ute efter.Detta låter sig inte dock översättas lika bra till svenskan tycker jag.

Vf får man inte dricka light? Påverkar det viktminskningen?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: