Går det att gå ner i vikt på pasta och bröd?

Expressen skrev nyligen en artikel som bland annat beskriver hur en kvinna testade LCHF och andra dieter men inte lyckades gå ner i vikt förrän hon började med en allsidig kost. Hon gick ner i vikt genom att anamma en normal kost, bestående av bland annat pasta och bröd, med mindre portioner helt enkelt.

Undertecknad kan intyga om att det går alldeles utmärkt att gå ner i vikt med att äta en kost bestående av en hel del pasta och bröd. Till och med de vita alternativen fungerar, hör och häpna. Problemet är att man får stå ut med mycket hungerkänslor (i alla fall i mitt fall) på en kost bestående av mycket kolhydrater, särskilt om kolhydraterna kommer från produkter som pasta och bröd.

Kostdoktorn ,Andreas Eenfeldt, som måste vara en av Sveriges minst nyanserade kost-”experter” kommenterar Expressens artikel med att rubriken ”Tappa i vikt med pasta och bröd” mest verkar vara ”ett påhitt eller i bästa fall en from förhoppning”.  I en kommentar längre ner i sin egen artikel påpekar han att han mest vände sig mot rubriken då den är missvisande eftersom kvinnan i artikeln inte bara äter bröd och pasta utan lite allt möjligt. Han tillägger dessutom syrligt att undersökningen, (som Expressen refererar till i artikeln för att ge något slags vetenskapligt stöd till kvinnans viktberättelse) som bland annat visar att fullkornspasta och rågbröd kan hålla blodsockret på en jämn nivå sponsrades av Pågen och Lantmännen. Som om inte fett- och köttindustrin varit med och komponerat i alla fall en eller annan melodi i lovsången om lågkolhydratsdieter…

Det är tråkigt att säga att ”lagom är bäst” och att det är viktigt med variation för att få i sig alla näringsämnen och för att må bra rent mentalt och inte behöva känna att man missunnar sig sådant man tycker om att äta (just den mentala aspekten av en viktnedgång är det sorgligt tyst om i dessa sammanhang).

Men hur högt fettprofeterna än tjuter är det viktigt för människor att förstå att det alltid funnits, och kommer alltid finnas, alternativa sätt att gå ner i vikt på. Vissa individer mår dåligt av att äta för mycket kött, och andra mår dåligt av bröd och pasta. Människor måste tillåtas få hitta sin egen väg till en lyckad viktnedgång utan en massa extrema pekpinnar.

Det går att hitta sin idealvikt med massor av olika metoder. Jag har till exempel sett flera människor som på förbluffande kort tid tappat åtskilliga kilon genom att äta enbart Nutrilett eller liknande produkter. För några månader sedan visade en amerikansk professor att det till och med går att lyckas med en kortare tids viktnedgång på en diet i princip bestående enbart av kakor! Självklart är inte dessa metoder bra i det långa loppet då man riskerar näringsbrist av olika slag, men det är inte poängen här. Poängen är att ingen sitter på en absolut sanning om det bästa eller mest hälsosamma sättet att gå ner i vikt på.

Det är dock symptomatiskt för vår tid att man polariserar sina ståndpunkter för att kunna göra sig hörd i medierna och få en trogen besöksskara. Otroligt tröttsamt. Jag tror minsann jag ska lugna ner mig i värmen med en iskall Café Latte och till lunch blir det en milkshake med, håll för ögonen nu, glass med lite fett för att få ner mängden kalorier något. Till kvällsmat blir det Caesarsallad och olivbröd.

Jag går ner i vikt något för tillfället då jag inte är så hungrig i värmen samtidigt som det blir en hel del promenader. Det blir dock en och annan milkshake, härliga ciabattas till frukost, stora, grillade köttbitar på varma sommarkvällar, etc. Bra mår jag också.

Ps. Jag har valt att inte länka till vare sig Expressen eller Eenfeldts fettblogg då jag anser dem vara onyanserade men vill ni läsa en intressant fördjupning i ämnet om pasta och bröds effekter på blodsockret rekommenderar jag följande artikel av utmärkta Aktuellt om Vetenskap och Hälsa.

%d bloggare gillar detta: