Persika – så erotiska är persikor och så lite kalorier innehåller de

Massor av mogna persikor
Persika är den mest sensuella frukten av dem alla

Persikan är en stenfrukt som tillhör plommonsläktet. Den har odlats så långt tillbaka i tiden att det är svårt att hitta ett ursprung. Den går att odla i södra Sverige men frodas framförallt runt medelhavet, Kina och Atlantens öar.

Den exotiska smaken, eldiga färgen, mjuka formerna, och det sammetsludna skalet gör persikan till den kanske mest erotiska frukten av dem alla. I flera språk kryllar det av erotiska metaforer som kopplas samman med persika på olika sätt. Och ingen annan frukt har i litteraturens värld liknats med den mänskliga kroppen så många gånger. Detta gäller i synnerhet fransk litteratur förstås…

Persikor är också mycket nyttiga. De innehåller olika ämnen, som antioxidanter, som främjar hälsan. En studie från Kina visade att de som äter persika mer än två gånger i veckan löper mindre risk att drabbas av cancer i munnen. Persikan har för övrigt en stark kulturell ställning i Kina och har sedan urminnes tider varit en symbol för ett långt liv.

Persikan innehåller bland annat mineraler som kalium och järn och en rad vitaminer som A- och C-vitamin. Persikan innehåller dessutom nyttiga fibrer som bland annat hjälper till med matsmältningen.

Hur mycket kalorier innehåller en persika?

En persika innehåller endast strax över 40 kalorier per 100 gram. De flesta av persikans kalorier kommer från kolhydrater.  En normalstor persika väger ungefär 100 gram. Det är alltså helt okej att äta ett par persikor om dagen utan att behöva oroa sig över kalorierna.

Persikorna är som allra godast under sommaren, och det är enkelt att hitta goda persikor importerade från Italien lite varstans i Sverige just nu.

Ett svar på ”Persika – så erotiska är persikor och så lite kalorier innehåller de”

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: