De tjugo farligaste drogerna

Droger i olika former har använts så länge det funnits människor

I en artikel för ett par år sedan publicerades en intressant studie i Lancet om de farligaste drogerna just nu i världen.

Följande faktorer togs med i rankningen: hur mycket fysisk skada drogen orsakar brukaren, hur beroendeframkallande drogen är, samt drogens effekter på samhället i stort. En arbetsgrupp med psykiatriker med drogproblematik som specialområde, samt poliser och andra yrkesverksamma inom rättsväsendet fick ranka drogernas farlighet, med de tre ovan nämnda faktorerna som utgångsgrund.  Tjugo olika droger som till exempel ecstasy, kokain, heroin, LSD och amfetamin ingick i studien.

De tio farligaste drogerna i världen

  1. Heroin. På första plats, och alltså klassad i denna studie som världens farligaste drog, hittar vi heroin. Denna drog har ett kemiskt släktskap med morfin och ansågs, när det lanserades 1899, att vara ett ofarligt, ej beroendeframkallande medel. Faktum är att heroin klassades som ett läkemedel i Sverige ända fram till 1964. Namnet ”heroin” kommer ifrån att försökspersoner blev modiga och tappade alla hämningar på drogen och betedde sig, som de själva beskrev det ”hjältemodigt”.
  2. Kokain. Denna drog är ett centralstimulerande medel som man tillverkar av ämnen som hittas i den sydamerikanska växten kokabusken. Kokain ger ett kort, men enligt uppgift, extremt uppiggande rus. Då kokain är starkt beroendeframkallande är den ett stort samhällsproblem i många länder runtom i världen.
  3. Barbiturater. Dessa, nu omoderna läkemedel, lanserades runt förra sekelskiftet som medicin mot bland annat sömnproblem och ångest. De var dock mycket beroendeframkallande och farliga eftersom dess bieffekter påverkade såväl andning som hjärtverksamhet.
  4. Metadon. Denna drog har ungefär samma effekter som morfin, men ska inte ge samma stimulerande berusning. Trots detta är dock metadon starkt beroendeframkallande.
  5. Alkohol. Denna omdebatterade drog har tillverkats i årtusenden och har många gånger kallats ”världens äldsta medicin”. Det stora problemet med alkohol är att det är beroendeframkallande. Dessutom har studier visat att en större mängd intag under en längre tid bland annat kan leda till cancer.
  6. Ketamin. Detta är ett bedövningsmedel som man bland annat använder som bedövningsmedel vid operation. Tillhör samma familj av droger som lustgas och PCP.
  7. Benzodiazepiner. Detta är en klass av receptbelagda läkemedel som lanserades som ofarliga sömnmedel och lugnande preparat när de först kom. Visserligen var de ofarliga jämfört med sina föregångare, barbituratern. Men det har sedermera visat sig att Benzodiazepiner är starkt beroendeframkallande och uppvisar en lång rad skadliga bieffekter. De kan leda till döden i större doser eller om de blandas med andra farliga droger. Under senare år har flera kändisar dött, med bland annat Benzodiazepiner i systemet. Det kanske kändaste exemplet är skådespelaren Heath Ledger. Kända preparat inom denna typ av droger inkluderar Diazepam (Vailum), Alprazolam (Xanor) och Flunitrazepam (Rohypnol). Den nya generationens sömnmedel som lanserades efter Benzodiazepiner, som till exempel Stilnoct (Zolpidem) och Zopiklon (Immovane) kallas fortfarande ”ofarliga” av många läkare, men enligt fler och fler rapporter är dessa benzoliknande preparat allt annat än ofarliga. Det bör dock noteras att Stilnoct och Zopiklon, och liknande z-preparat inte ingick i denna studie.
  8. Amfetamin. Ett centralstimulerande medel med många farliga bieffekter. Amfetamin är den näst vanligaste illegala drogen i Sverige efter Cannabis (se den kompletterande listan längre ner).
  9. Tobak. Forskning tyder på att cigaretter är farligare än till exempel snus, men detta är ingen tröst för snusare då tobaken i sig är skadlig för kroppen och beroendeframkallande, därav den höga placeringen på denna lista.
  10. Buprenorfin. Smärtstillande medicin som tillhör gruppen opioider.


Övriga tio droger som ingick i denna studie var:  11. Cannabis (inklusive marijuana), 12.  Sniffningsmedel (i form av till exempel lim, hårspray, lösningsmedel, etc.), 13.  4-MTA (har ungefär samma effekter som ecstasy), 14. LSD, 15. Ritalin,16. Anabola steroider, 17. GHB, 18. Ecstasy, 19. Alkylnitriter (gammal medicin mot kärlkramp som sägs öka den sexuella upphetsningen), och slutligen, 20. Khat som är en amfetaminliknande drog som varit populär under flera hundra år i bland annat delar av Afrika.

13 svar på ”De tjugo farligaste drogerna”

hur cannabis handlar på plats 11 förstår jag inte, med tanke på att de flesta som kommer efter är dödliga droger, vilket cannabis inte är.

Men nu var detta inte en lista över världens dödligaste droger, utan de farligaste baserat på ovannämnda faktorer.

Jag läste och för en gångs skull tyckte jag faktiskt att det stämde, fram tills jag fick reda på att cannabis är farligare än GHB och andra lösningsmedel.. Hur fan tänker vissa människor undrar jag.

1: Fysiska skador
Att en drog får en människa att mista livet är väl en ganska stor fysisk skada, eller räknas inte det?

Intressant frågeställning Tompabompa.

Cannabis på 11 plats..? Vi är verkligen påväg mot jordens undergång…

Tompabompa; riktigt bra skrivet! När jag såg att cannabis var på 11 plats så ploppade just de frågor upp som du har med i ditt inlägg.

Jag förstår inte hur man kan se det som en farlig drog. Vad är det som gör det farligt? Visst, det kanske inte är det bästa att röka hela tiden och bli beroende men röka då och då skadar inte.
Cannabis används inom medicin men är ändå olagligt. Dubbelmoral?

Jag rökte cannabis ofta när jag var yngre men inte fan blev jag beroende och sen så jag lever!? 😮

Autonomiprincipen – rätten att kunna leva och bestämma över eget liv så länge det inte skadar någon. Låter det bekant? Men ändå har staten bestämt att förbjuda och kalla detta för farlig drog…
Cannabis skadar inte, varken brukaren eller omgivningen. Det är samhället som bara vill tjäna lite extra pengar…

Varför inte förbjuda alkohol? Dör ju tusentals människor varje år och familjer splittras. Varför inte förbjuda fet mat och socker, koffein? 1 msk koffein är en dödlig dos. Fet mat och socker kan bidra till olika sjukdomar som har dödlig utväg.
Varför är inte nikotin med på listan? Cancer, lungsjukdomar som KOL, hjärtinfarkt, stroke, åderförkalkning – låter det bekant?

Allt har nackdelar och det har även cannabis men att kalla det en dödlig och farlig drog är skrattretande.

Ah, skulle kunna fortsätta rada upp en massa men blir bara för rörigt. Hoppas alla fattar vad jag är ute efter för detta är skrattretande!

Fantastiskt effektiva medecinering skulle kunna utvinnas av marujana o LSD för personer som behöver den

Hur många begår självmord pga svår ångest
men som kunnat blivit ångestbefriad och inte
begått självmord. Alltför lite fokuseserat på
tex Z-preparatens nytta ställt mot nackdelar…….

Detta var den mest missvisande sammanställning jag någonsin varit med om. Antingen är människan som skrivit artiklen inte så källkritisk eller så har den använt sig av gammal info. För att Cannabis skulle vara farligare än ghb och sånt är helt fel.

Finns inte ett enda dokumenterat fall som säger att cannabis var den dödliga faktorn.. Du kan inte stå o röka cannabis tills du dör. Då dör du av andra anledningar men kanske för att du har cannabis i dig..

Politiker och alla såna dom lyssnar bara på läkemedelsindustrin för den genererar så mycket pengar att det finns ingen som vågar sticka ut för den blir bortröstad eller utstött.

Tänk vilka preparat vi kunde haft mot ångest och fobi och självmordsbenägna människor som hade varit gjort på en planta utan några större bieffekter.

Givetvis så krävs det riktlinjer även för detta ifall det skulle legaliseras och göras en medicin av det. Jag menar att det är legalt o köra med lite alkohol i kroppen. O det är är nästintill fritt fram o dricka ihjäl dig. Men luktar grannarna att du röker cannabis så blir både polis o körkort och jobb och umgänge med barn lidande. O det kan utlösa ett självmordsförsök bara av det.

Sverige borde öppna ögonen o se allt lite ljusare istället för att bara svartmåla.

Mvh.

Källan står klart och tydligt i artikeln: Lancet.

Hade för mig att cannabis inte var så farligt, får ersätta min vana med att sniffa-lim eftersom personer som är insatta rankar cannabis som värre!

Hela den här listan är fel. Vissa placeringar är verklighetsfrånvända och texten innehåller massvis med bristfällig och felaktig information. Typexempel på fake news.

Förresten, vad gör cannabis på listan? Och bara en väldigt okunnig person skulle skriva ”Cannabis (inklusive marijuana)”.

Författaren bör ta bort texten, den ger felaktig och direkt farlig missinformation. Det är så dumt och illa gjort att man skulle kunna tro att polismyndigheten eller någon annan statlig myndighet ligger bakom.

Man kan få psykoser av cannabis, jag fick det.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: