Går det att gå ner i vikt på kakor, godis och skräpmat?

 

Professor Mark Haub vid Kansas universitet skapade för några år sedan rubriker med sin kontroversiella Twinkie-diet (en Twinkie är en form av sockerkaka med fyllning) för att gå ner i vikt. Under fyra veckor förbättrade han sina kolesterolvärden och gick ner över fem kilo genom att äta godis, tårta, kakor, muffins och någon enstaka varmkorv. Han sköljde ner det mesta med mjölk (för att få i sig mer proteiner) och det dagliga behovet av vitaminer och mineraler tillgodosåg han genom att äta vitamintillskott och grönsaker.

Haub åt cirka 1800 kalorier per dag vilket uppskattningsvis är 600-800 mindre kalorier än vad han behövde (dvs, han låg på ett kaloriunderskott). I Twinkie-dieten ingick det som synes i princip ingen kostfiber, och absolut inga fullkornsprodukter.

Professor Haub underströk dock att det inte alla som klarar av att gå ner i vikt genom att äta skräpmat. De äter helt enkelt för mycket när de äter denna typen av sockerrik föda. Att man sedan kan gå ner i vikt av att äta godis, kakor och skräpmat är inte samma sak som att det hälsosamt. Dessutom hade Haub fått helt andra resultat om han hade fortsatt sin skräp-diet under en längre period.

Professor Haub bevisade dock än en gång att det handlar inte så mycket om vad man äter, utan HUR MYCKET man äter om man vill gå ner i vikt. Man kan gå ner i vikt genom att äta riktigt onyttig mat, men problemet är att skräpmaten med största sannolikhet leder till andra hälsoproblem och att skräpdieten leder till sämre förbränning med tiden. Vi tycker emellertid att Twinkie-dieten var ett lysande exempel på hur även de mest extrema dieter kan visa upp lyckade resultat initialt.

Professorn ville främst få igång en debatt om skatter på skräpmat (ofta är den riktigt dåliga näringen som kakor billigare än näringsrika alternativ) och att vi ska börja tänka mer kreativt runt viktnedgång i allmänhet. Vi behöver inte äta orimligt mycket fibrer, grönsaker och ”rätt fetter” vid varje måltid för att minska midjemåttet, och alla dessa trenddieter är onödiga. Det finns många olika sätt att tappa några kilon på. Huvudsaken är att man får i sig mindre kalorier än vad kroppen gör av med, att vi inte äter för mycket. Så är det fritt fram att gå ner i vikt enbart genom att äta lite mindre vid det dagliga besöket hos McDonald´s, eller att äta 50 gram godis om dagen istället för 100 gram?  Nej, riktigt så roligt ska vi inte ha det…

Tidigare i år publicerade Harvard en studie som kom fram till följande (igen):

  • Hamburgare med pommes fritesDet är inte alltid hur mycket kalorier man sätter i sig som avgör om man går ner i vikt eller inte, kvaliteten i kalorierna är viktigare.
  • Kvaliteten på näringen man får i sig när man håller på att gå ner i vikt är viktig eftersom den verkar påverka hur effektivt kroppen förbränner energi. Kvaliteten på kalorierna man tillför påverkar hur många kalorier som man kan göra av med.
  • Dieter med lite fett är inte lika effektiva som dieter med mycket fett och lite kolhydrater. En diet med väldigt mycket fett och lite kolhydrater skapar dock en stress på kroppen som kan leda till sjukdomar. Harvard rekommenderar en diet med fokus på mycket proteiner, lagom med fett och komplexa, långsamma kolhydrater med lågt GI-värde. Det vill säga som svensk husmanskost med fullkornsprodukter och mycket grönsaker, medelhavsdieten, etc.

Så, är en kalori en kalori oavsett var den kommer ifrån när det gäller viktnedgång? Under en kortare tidsrymd kan du mycket väl gå ner i vikt och förbättra dina blodvärden etc. enbart genom att äta mindre av den dåliga maten. Men det håller inte i längden. Det finns alltså ingen anledning att regelbundet sätta i sig skräpmat och godis, söt eller fet. Ät bra mat i mindre mängder och rör på dig regelbundet. Punkt.

Källor: Thestar.com, abs-news

3 svar på ”Går det att gå ner i vikt på kakor, godis och skräpmat?”

Hallå hallå!! Jag håller med till 110% att de beror inte på vad man äter utan hur mycke! Jag har ätit halv barn potjon de senaste halvåret och gått ner sådär en 35kg.. Men nu de senaste har jag gått upp typ 7-8kg! Har börjat äta lite mer och försöker sluta röka som går jätte bra. Men går ju upp i vikt dåva! Ska jag tränna lite mer eller ska jag försöka gå tillbaka till att inte äta så möe? Mvh en 20årig tjej

Gör både och. Ät mindre, och träna mer! Då kommer resultaten snabbt.

Det räcker dock gott och väl att ”bara” gå ner ett halvt kilo i veckan. Tänk på att vikten kan variera, så väg dig inte för ofta.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: