Onyttig mat- vad är den mest onyttiga maten man kan äta?

Om det är svårt att veta exakt vilken mat som är den mest nyttiga maten är det ännu svårare att säga vilken mat som är mest onyttig. Vi vet att ju mindre behandlad maten är ju bättre är den för oss, men processerad mat, ofta snabbmat, innehåller ofta kemikalier, tillsatser och raffinerade ingredienser som raffinerat socker.

deep fried cheeseburger
Salsan är iaf inte onyttig...

Ren och fräsch obehandlad mat är nyttigare än behandlad mat och halvfabrikat, samtidigt som helfabrikat är mindre nyttigt än halvfabrikat. Ju mindre tillsatta medel som konserveringsmedel, syntetiska färger och konserveringsmedel ju bättre.

Mat ska dessutom innehålla så mycket näring som möjligt, vilket ofta ekologisk och obehandlad mat gör. Till exempel är ofta ett livsmedel som är ekologiskt odlat och färskt nyttigare än dess processerade motsvarighet, och fullkornsbröd är i de flesta fall nyttigare än vitt bröd, som innehåller mer raffinerat mjöl och därmed mindre näring.

Och boskap som får fritt ströva runt och äta i sin naturliga miljö innehåller mer näringsämnen och en mer naturlig fettsammansättning än de industriuppfödda djuren.

Exempel på onyttig mat och onyttiga livsmedel

Friterad mat i allmänhet innehåller transfetter som man bör undvika. Ett exempel på en riktig fettbomb och tillika kolhydrat bomb är friterade munkar, som ger dig nästan inga vitaminer eller mineraler och höjer ditt blodsocker och ger en kort mättnadskänsla.

Pommes frites är också friterade och innehåller mycket mindre näringsämnen än till exempel kokt potatis. Näringsvärdet i pommes frites är ofta förrädiskt lågt, särskilt i snabbmatskök. Det är då bättre att göra egna pommes av rå potatis, med lite olivolja eller rapsolja i ugn.

Chips är ett otroligt onyttigt godis, som innehåller dåliga fetter och nästan ingen näring. Kakor är om möjligt ännu värre då de förutom fett också innehåller mycket socker. Och många gånger många tillsatta för kroppen onaturliga medel.

Plockgodis är raffinerat socker, färgämnen kemikalier bestående i övrigt av princip endast raffinerat socker. Inte bra för blodsockret, inte bra för något egentligen.

Läskedryck är bland de onyttigheter som många forskare anser vara bland de mest skadliga livsmedlen eftersom intaget är så omfattande. De söta drickorna innehåller visserligen vatten, men i övrigt är det mest kemikalier och raffinerat socker.

All rökt mat är också onyttigt eftersom det enligt omfattande undersökningar kan ge cancer. Den rökta korven, julskinkan och andra produkter är kanske inte så onyttiga egentligen, men eftersom de innehåller det cancerframkallande ämnet PAH vill EU att vi ska begränsa intaget av dessa varor. Detta gäller alla rökta produkter, även rökt fisk, som lax.

Sedan kan fisk och skaldjur också räknas till gruppen onyttig mat OM det innehåller tungmetaller och andra miljögifter. Men, i grunden är dock förstås fisk och skaldjur mycket nyttigt.

2 svar på ”Onyttig mat- vad är den mest onyttiga maten man kan äta?”

Hej, undrar över artikeln ”onyttig mat”. Vilka är källorna?
Jag letade efter info om rökt mat, som enligt forskare på Chalmers innehåller en massa antioxidanter. ( bildas av ämnan i röken, om bladved används).
Detta är väldigt nyttigt.
I inandningsluft från vedeldade kaminer tex skulle dessa antoxidanter kunna motverka de farliga kol/sotämnen man även får i sig.
Undrar om det kan vara detsamma med maten?
Vad gör att EU anser att rökt mat är så ”farligt”.
Mvh Ania

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: