Städerna med de fetaste respektive smalaste invånarna i Sverige

Aftonbladet rapporterar resultatet av en undersökning som konstaterar att sedan 1980 har andelen feta människor i Sverige fördubblats!

De allra fetaste svenskarna bor i Arjeplog, Norrland.  De smalaste invånarna, eller snarare den kommun med minst antal feta invånare, mellan 18-80 år, är de som bor i rika Danderyd i Stockholm.


Om man ligger över 30 i BMI (Body Mass Index) anses man lida av fetma. Andelen invånare över 30 i BMI i Arjeplog är på hela 30, 9 procent – i Danderyd är motsvarande andel 4,8 procent.

Faktorer som spelar in vad det gäller den varierande graden av fetma i Sverige

Det är inte alls ett nytt fenomen att människor är tjockare på landsbygden än i storstadsområdena. Flera undersökningar, i såväl Sverige som andra länder i västvärlden, har noterat att folk med lägre inkomst och lägre utbildning i högre utsträckning lider av fetma jämfört med de relativt mer välbetalda och välutbildade storstadsborna.

Vad detta beror på är svårt att svara på, men förmodligen har det med att göra att man är mer hälsomedveten och har större sociala krav på sig att vara ”i form” och se fysiskt attraktiv ut i storstäderna. Dessutom är utbudet av mer intressant och hälsosam mat större där i såväl restauranger som i livsmedelsaffärer.

Andra undersökningar har också gång på gång fastslagit att de som äter mycket grönt och frukt lättare håller vikten. Denna tes cementeras även i denna undersökning som visar att Arjeplogborna äter mindre frukt och grönsaker än genomsnittet i Sverige.

Undersökningen fastställer också att man dricker mer alkohol än riksgenomsnittet i Sverige i Sveriges fetaste kommun. Men om det har så mycket att göra med vikten att göra är högst osäkert. Otaliga undersökningar har nämligen visat att alkohol spelar en liten roll i hur mycket man väger.

Dessutom kan invånarna i Arjeplog trösta sig med att även om de är tjockare än gemene svensk har de trots detta inte mer hjärtsjukdomar än övriga landet. Läkaren Stephan Rössner utgår från att detta beror på att de rör mycket på sig, åker skidor och så vidare. Och fastställer att den höga alkoholkonsumtionen förmodligen bidrar till den relativt starka hjärthälsan i kommunen, även om en hög alkoholkonsumtion inte är att rekommendera.

%d bloggare gillar detta: