Regelbunden massage leder till mindre stress och ångest och förbättrad tankekapacitet

Massage är nyttigt för kroppen och uppskattas av de flesta

När du upplever ångest och oro, producerar din kropp mer av stresshormonet kortisol. En mycket gammal och beprövad metod för att bli av med ångest, spänning och stress är klassisk djupmassage. Massage sänker nämligen kortisolnivåerna i kroppen. Dessutom motverkar massagen muskelspänningar orsakade av till exempel ett ångestsyndrom.

1996 gjorde man en studie på 26 vuxna. Hälften av deltagarna i studien fick massage två gånger i veckan i 15 minuter. Kontrollgruppen fick visserligen också sitta i en massagestol två gånger i veckan i 15 minuter, men de fick ingen massage.

TIPS!
Flowlife är en trådlös massagemaskin med infraröd ljusterapi (som i sig enligt ny forskning behandlar muskler ända ner på cellnivå). Det är en ny svensk uppfinning som bland annat gjort succé under demonstrationer på årets O-Ringen. Även undertecknad har nu ägt en Flowpillow i flera månader, och detta är den första massagemaskin jag ägt som faktiskt fungerar (främst för ben, mage och fötter, samt nackpartiet). Den är utformad i samarbete med sjukgymnaster för att så effektivt som möjligt efterlikna riktig massage (massagekullorna är mer platta jämfört med andra massagemaskiner som är helt runda i utformningen, vilket gör en STOR skillnad, det känns som äkta fingrar masserar musklerna). Du köper den som billigast och tryggast på CDON.

I en femveckorsperiod före och efter massageterapin mätte man depressions- och stressnivåerna hos de båda grupperna. Dessutom gjorde man salivtester för kortiolnivåerna och så fick deltagarna utföra vissa matematiska tester.

I slutet av studien visade det sig att gruppen som fått massage två gånger i veckan uppvisade lägre stress, hade mindre ångest, mindre kortisol i kroppen och klarade av matteuppgifterne snabbare och bättre!


Massage har under årens lopp uppvisat massor av fina hälsofördelar i olika studier, det är därför att rekommendera att du regelbundet går på massage för att undvika framtida problem.

Kanadensiska forskare har konstaterat att massage efter hård träning inte bara känns bra, utan faktum är att massagen reducerar inflammationsprocesser i musklerna på cellnivå. Dessutom verkar det som om massagen stimulerar tillväxten av mitokondrier som fungerar som små kraftverk i cellerna.

Enligt forskarna verkar det som att massage påverkar våra muskler med ungefär samma mekanismer som antiinflammatoriska värktabletter. Man tror att desssa nya rön kan komma att leda till att terapeutisk massage i en allt större utsträckning kan komma att användas i vården av till exempel äldre och patienter med muskelskador samt de som lider av kroniska inflammatoriska sjukdomar.

I en senare undersökning (2015) visade det sig att bodybuilders som får massage 48 timmar före och 72 timmar efter på den belastade muskeln får mycket lindrigare träningsvärk, samt orkar prestera mer i de efterföljande träningspassen.

Den senaste forskningen:

  • Myofasciell triggerpunkt massage har visat sig vara en relativt effektiv behandling mot huvudvärk.
  • Två sessioner thaimassage i veckan i fyra veckor lindrade symptomen för de som lider av kronisk spänningshuvudvärk.
  • Klassisk svensk massage har positiva effekter på blodtrycket, och effekterna håller i sig längre än väntat. I en undersökning fick en grupp på 50 kvinnor massage (på ansikte, nacke, axlar och övre delen av bröstkorgen) 10-15 minuter i veckan 3 gånger i veckan, 10 sessioner totalt. Kvinnornas blodtryck (såväl det undre trycket som det övre) var markant lägre efter de 10 sessionerna. När man sedan mätte blodtrycket 72 timmar senare var effekten fortfarande markant.

Boka massage runtom i Sverige på bokadirekt. Klicka på banner nedan för att komma direkt till tjänsten.

Rensar massage kroppen på gifter?

 • Kvinna får massageEn gammal och mycket seglivad myt är att massage rensar kroppen på olika gifter. Detta är dock inte fallet. Massage är hälsosamt av en massa olika anledningar, men att det skulle rensa kroppen på gifter är inte en av dem.
 • Tyvärr lever dock många massageterapeuter i vanförställningen att massage skulle på något magiskt sätt få igång en process som rensar kroppens vävnader på gifter.
 • Det finns inga som helst bevis på att massage frigör kroppen från gifter. Detta med att ”rensa kroppen från gifter” är för övrigt något som sluga marknadsförare i allt större utsträckning använder sig av för att sälja ”detox-produkter” vars effektivitet överhuvudtaget inte får något stöd av forskningen.
 • Behöver man dricka vatten efter sin massage? De flesta av er som någon gång fått en professionell massage har säkert fått uppmaningen att du ska dricka ett glas vatten efter din massage för att kroppen är utmattad efter att ha blivit rensad från gifter, eller att vatten ytterligare späder på rensningsprocessen. Men den enda anledningen för dig att dricka ett glas vatten efter massagen är törst. Är du inte törstig gör det vare sig från eller till.
 • Massage leder för övrigt heller inte till att musklerna växer, och det har inte kunnat bevisas att den stimulerar muskeltillväxt, men den har som sagt ovan antiinflammatoriska egenskaper.

Det finns få saker i livet som är så härligt och välgörande som en riktig massage. Men vi tycker det är viktigt att myter om massagens hälsofördelar avfärdas.

Tips på musik-stycken som gör massagen ännu mer avslappnande!

Läs fler undersökningar kring massage på massagemag.com

%d bloggare gillar detta: