Ständigt kalla händer och fötter? Yrsel? Det kan vara ångest

Är dina fötter och händer alltid kalla? Är din hud blek? Känner du att vissa kroppsdelar domnar bort ibland? Slår ditt hjärta snabbare då och då? Lider du yrsel och/eller en känsla av ostadighet som på en båt? Har du problem med magen i form av lös avföring, förstoppning eller gaser? Svettas du mycket ibland till synes utan anledning? Känner du dig ibland ovanligt kall eller varm i hela kroppen, att det liksom ”svallar” och att din inre termostat löper amok? Har du ofta ett obehagligt och smärtande tryck över bröstet eller en klump i halsen?Du ska helst gå till doktorn för att utesluta underliggande fysiska orsaker om du lider av ett eller flera av dessa symptom, men i de allra flesta fall är ovanstående symptom faktiskt något som går hand i hand med ångest och/eller stress.

Först och främst ska du försöka notera när och var dina symptom uppkommer. Om symptomen uppkommer i en riktigt stressad situation, eller när du besöker en plats där du känner dig obekväm (som en stormarknad, eller när du kör bil och tampas med många synintryck på en och samma gång) kan du med stor sannolikhet sluta dig till att dina problem kan härledas till ångest.

Vi kan inte nog rekommendera denna fantasiska bok som varit till hjälpt för så många som mår dåligt.

Din kropp orkar bara med en viss mängd inre stress och konstant oro innan det spiller över och visar sig i diverse fysiska symptom. Om det har gått riktigt långt kan det leda till en plötslig panikattack (som inte alls behöver uppstå just i en stressad situation) då du får ont i bröstet, kraftig yrsel, får svårt att andas och så vidare.

Om du har problem med blodcirkulationen är det naturligt att dina händer och fötter är konstant kalla. Då kan det vara en mycket god idé att införa rikligt med ingefära och vitlök i dieten eftersom dessa livsmedel innehåller ämnen som är bra för vår blodcirkulation. Annan mat som man kan tillföra i lagom mängder är mörk choklad, och magnesiumtillskott. Men om det är en ångestproblematik som ligger till grund för dina besvär kommer det inte hjälpa mycket att enbart behandla symptomen. Du behöver gå till botten med din situation och identifiera vad det är som orsakar din ångest. Stress och ångest ligger bakom de allra flesta fall av besök till vården.


Minska dessutom intaget av socker och koffein då dessa ämnen är kända för att stimulera ångest.

Det finns hundratals fysiska symptom som kan härledas till stress och ångest. Yrsel, kalla händer och fötter, oregelbundna hjärtslag, att man ständigt fryser, krånglande mage, suddig syn, svettiga händer och fötter som ena stunden är varma för att i nästa stund kännas iskalla, andningsproblem, försämrad hörsel, tinnitus, etc.

Om det är ångest och stress som ligger bakom symptomen gäller det som sagt att bli medveten om detta, att acceptera sin ångest, att undvika eller lära sig bearbeta de jobbiga och stressiga situationerna. Det är till exempel vanligt att många människor går till läkaren på grund av yrsel. När inte läkaren hittar något fysiskt fel blir ofta patienterna besvikna, men när de väl accepterar att ångest faktiskt kan leda till allvarliga fysiska symtom, som yrsel, brukar problemen successivt försvinna av sig själv. Även utmattningssymptom (tidigare kallades det ”utbrändhet”) och kroniskt trötthetssyndrom uppvisar liknande fysiska symptom som olika former av ångestsjukdomar. Ett annat populärt begrepp för denna psykosomatiska problematik är ”hjärnstress”.

Såväl yttre som inre stress är känt för att skapa såväl ångest som depression. Så även om du känner att ”men jag har egentligen ingen anledning att känna ångest” så kan det vara stressen som ligger bakom. Ofta inser vi inte hur mycket vi stressar förrän det är för sent och kroppen har börjat säga ifrån.

Om man stressar upp sig känns symptomen ännu värre

När man lider av ångest är det dessutom så att man är mer känslig för kroppsliga förnimmelser. Händerna är inte plötsligt inte bara lite kalla på grund av det är kallt, de upplevs som sjukligt kalla; man känner efter om hjärtat slår som det ska och stressar upp sig, vilket förstås gör att hjärtat slår fortare! Man blir orolig för minsta lilla, förstorar upp saker och ting och spänner musklerna i hela kroppen vilket i sin tur i sig kan leda till yrsel, att blodet strömmar bort från händer och fötter eftersom den befinner sig i en ”krissituation” och gör sig redo för strid. Men i slutändan är det ”bara” inre hjärnspöken som skapat en ond cirkel av fysiska symptom.

Fokusera mentalt på att tillföra värme till fingrarna

Tryck dina kalla händer mot den varma huden på till exempel kinden eller magen, och bekräfta hur kalla de är. Sätt dig sedan ner på en lugn plats där du känner dig trygg och slappna av. Andas långsamt, och tänk på en plats i tiden då du kände dig lugn och trygg och varm. Sitt så här och fundera på dina ljusa och varma minnen tills du känner dig lugn och nere i varv. Lägg nu händerna mot kinden igen. Ser du vilken skillnad bara detta med att tänka ”varma tankar” kan göra i hur din kropp uttrycker sig?

Det är viktigt att prata av sig sina problem med någon, att motionera regelbundet (många som till exempel lider av stressrelaterad yrsel upplever att den som är borta när de promenerar), äta rätt, sova ordentligt och att testa olika avslappningsövningar. Mindfulness har till exempel visat sig vara väldigt effektivt. Extremt kortfattat går mindfulness ut på att man skalar bort stressen genom att leva i, och uppskatta, nuet.

Ibland kan dock ångestproblematiken vara svår att få bort på egen hand, och man behöver hjälp av såväl samtalsterapeuter som mediciner. Ta för övrigt aldrig medicinska råd från Internet utan besök din läkare och red ut problemen i samråd med honom eller henne.

Glöm inte att ta med eventuella mediciner i ekvationen. Många symptom är ofta bieffekter av mediciner (även receptfria!).

Många människor, inklusive läkare, har dessutom inte riktigt koll på hur olika mediciner kan skapa eller förvärra olika typer av ångest. Till exempel har det visat sig att man kan få ångest efter en längre tids användande av den nya typen av ”ofarliga” sömnmedel som till exempel Zolpidem eller Zopiklon.

Källor: Calmclinic.com, askdocweb.com

2 svar på ”Ständigt kalla händer och fötter? Yrsel? Det kan vara ångest”

Hej!
Wow! Vilken bra text!
Det märks att du sitter inne med en hel del kunskap. Kunskap som är viktigt att dela till andra. Vad som sker naturligt när vi handlar onaturligt t. ex. Nattarbete

Ja, riktigt bra.
Jag lugnade mig lite nu. Har haft ångest o panikattacker i ett år nu ungefär.
Går upp o ner. Idag har det känts hur bra som helst. När jag gick och lade mig var kroppen helt nere i varv. Låg en kvart kanske. Sen började det. Hela kroppen bara svallade. Hjärtat bultade, händerna kallnade och stack.
Som att man tar sitt sista andetag.
Jag vet ju nu att det inte är något fel på mig fysiskt, men det är ändå svårt att koppla bort det när kroppen drar igång.
Jag har nog accepterat nu att det är något psykiskt med mig. Det är väl första steget för att kunna bli kvitt alla slags hjärnspöken.
Det konstiga är ju att jag kan inte sätta fingret på vad som triggar mig, så därför var detta skönt att läsa.
Somnar nog snart. Godnatt

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: