En bok som verkligen kan förändra livet – bästa boktipset för ett bättre liv

”Sluta grubbla börja leva” bygger grunden för ett bättre liv

Man hör ibland folk prata om böcker som förändrat deras liv, men oftast blir man lite besviken efter man läst någon av de ”stora romanerna”, man har svårt att ta till sig budskapen även från de mest omhuldade ”självhjälpsböckerna” och till och med intressanta och välskrivna andliga böcker med utgångspunkten i urgamla läror brukar lämna en ”jaha”-känsla.

Handen på hjärtat, till och med de bästa av böcker ger endast en stunds underhållning, eller som bäst några få nya insikter om livet. Få böcker förändrar livet på riktigt. Det finns dock en bok som, i vårt tycke, verkligen har kraften att förändra människors liv.

En bok som kan förändra ditt liv

”Sluta grubbla börja leva” (”Get out of your mind and into your life”) av Steven Hayes utkom första gången 2007, och förhoppningsvis slutar man aldrig att trycka den. Boken är nämligen en alldeles lysande manual till ett bättre liv för den som lider av oro/ångest, depression och stress. Och vem gör inte det från och till? Boken finns att köpa på Bokus.

Steven Hayes är en mycket respekterad psykologiprofessor som utvecklat den psykologiska metoden ACT, acceptance and commitment therapy, som är en utveckling av ”moderna” metoder som KBT och mindfulness (notera dock att i grunden är samtliga dessa läror baserade på den antika filosofin ”stoicism”. För er som vill veta mer om denna lära rekommenderar vi ”A guide to the good life” av William B Irvine).

Hayes använder flera färgstarka liknelser och metaforer i sin bok. Han liknar till exempel en plågad människas inre liv med ett ständigt rasande krig. Om andra psykologiska metoder mer går ut på att analysera orsakerna till kriget, eller syftar till att bygga verktyg för att man ska kunna vinna det föreslår Hayes istället att man helt sonika lämnar slagfältet. Man accepterar att det råder ett krig, men väljer aktivt att ställa sig vid sidan av det och betrakta slagfältet på tryggt avstånd.

”Livet är ett val. Ångest är inget val. Hur du än gör kommer du att ha problem och smärta. Så ditt val i detta sammanhang är inte huruvida du kommer ha ångest eller inte. Ditt val är huruvida du kommer ha ett meningsfullt liv eller inte” – Steven C. Hayes

Livet är ett val

Boken innehåller flera praktiska övningar som syftar till att man ska komma till självinsikt om vad det egentligen är som plågar en.

”Sluta grubbla börja leva” har översatts till flera språk, och fler och fler människor runtom i världen börjar upptäcka denna bok som verkligen kan förändra livet för den som är beredd att ta till sig budskapen.

Boken blev för övrigt genast en bästsäljare bland ”självhjälpsböcker” i USA och är en mycket varm och klarsynt bok som hjälper dig hantera din egen och andras depression, ångest, självkritiska inställning, hopplöshet, etc. Den ger helt enkelt ett svar på hur man ska få ett bättre liv genom att undvika lidandet och hitta en mening i livet.

Detta är således en viktig bok såväl för den yngre människan som behöver verktyg att klara vuxenlivets ansvar och svårigheter som för den äldre individen som behöver hjälp med att hantera sina dåliga minnen och oron för sitt åldrande.

Betyg: *****

%d bloggare gillar detta: