Omfattande undersökningar om vad som förkortar livet mest

En mycket stor och långvarig undersökning slutfördes för ett par år sedan vid universitetet i Oxford. Undersökningen som utfördes på 19, 000 män under hela 40 års tid konstaterade att från och det man fyller 50 minskar den uppskattade tid man har kvar i livet med 10-15 år om man är överviktig och har högt blodtryck.

Gammalt trädI slutet av 60-talet när männen var någonstans mellan 40 och 69 år inleddes undersökningen och när uppföljningen av männen skedde 40 år senare kunde forskarna konstatera att de minst hälsosamma, det vill säga de som rökte, led av diabetes, högt kolesterolvärde, övervikt, högt blodtryck och ”hårt arbete” levde hela 15 år mindre än de fem procent som levde mest hälsosamt i undersökningen.

Att peka på vilken av faktorerna som spelar in mest vad det gäller att förkorta livet är förstås omöjligt att göra, men man kan sluta sig till att om du vidtar åtgärder för att sänka blodtrycket och minska på midjeomfånget så stiger din förväntade levnadsålder markant! Tips: blåbär sänker blodtrycket.

Andra undersökningar om faktorer som förkortar livslängden hos människor

Vad det gäller alkohols effekter på den beräknande livslängden finns det mycket att säga. Det publiceras ständigt undersökningar som kommer fram till väldigt olika resultat. Det verkar dock som att de som dricker allra mest och de som inte dricker alls lever kortast.

Det har publicerats undersökningar som kommit fram till att äldre män som gifter sig med en yngre kvinna lever längre. När man sedan (undersökning publicerad 2012) försökte komma fram till om detta gäller även för äldre kvinnor som gifter sig med en yngre man kom man fram till ett omvänt resultat… Studiens konklusion: ”en kvinna som är sju till nio år yngre än sin man är 20 % mer benägen att dö i förtid jämfört med en kvinna som är gift med en man i sin egen ålder”. Detta resultat förbryllade forskarna som tror det har att göra med stress. Det är fortfarande inte lika accepterat för kvinnor att vara med yngre män vilket i sig blir en stressfaktor.

Alla former av stress förkortar livet. Finska forskare publicerade för något år sedan en studie som visar att arbetsrelaterad stress förkortar livet markant.

Att sitta stilla är en genväg till döden som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Bara i år kom en undersökning, publicerad i Annals of Internal Medicine den 20 januari, som visar att de som regelbundet ägnar sig åt fysisk aktivitet, men som samtidigt för en stillasittande tillvaro under dagen, är 30 % mindre benägna att dö i förtid jämfört med de som i princip inte rör på sig alls. De som å andra sidan avslutar en stillasittande dag med en riktigt rigorös aktivitet löper 16 % mindre att dö i förtid under en given tidsperiod. Exakt hur mycket stillasittande som är farligt har man ännu inte kommit fram till. Rekommendationen är hur som helst att man reser sig från skrivbordet/soffan minst 3 minuter varje halvtimma. Läs mer här.

Vanliga mediciner som sömntabletter har också visat sig förkorta livet (även om det behövs mer forskning för att fastställa detta). Å andra sidan misstänker man att sömnbrist också leder till ett kortare liv. Frågan är alltså vad som är värst i detta fall, sjukdomen eller botemedlet.

Warren Zevon sa det bäst: ”Life will kill you”. Det bästa botemedlet mot döden lär trots allt vara att inte oroa sig så mycket för den. Det kanske är mer så att det inte är vad du äter som tar på kål på dig, utan snarare vad som äter på dig. Undersökningar, dock väldigt subjektiva till sin natur, har pekat på att den röda tråden som löper genom de individer som uppnår riktigt höga åldrar är förmågan att släppa taget om saker och ting och inte oroa sig så mycket.

%d bloggare gillar detta: