Blåbär – fakta om ett av Sveriges allra nyttigaste bär

Blåbär är ett av de allra nyttigaste svenska bären. Blåbär innehåller antioxidanter, vitaminer och mineraler, etc.

Bland annat har blåbär länge använts som en naturmedicin mot diarré, febernedsättande medel, behandlat hudproblem, och på senare år har man upptäckt att blåbär skyddar och stärker vår syn och vårt minner samt skyddar mot demens och sänker blodtrycket.

Blåbär innehåller, utöver fiber som är mättande, Polyfenoler som hindrar fett från att bildas, och även förbränner det. En undersökning vid universitetet i Michigan visade att råttor som åt blåbärspulver (utöver deras vanliga kost) tappade fett kring midjan, samt hade lägre kolesterolvärde. Detta gällde även de råttor som gick på en diet med mycket fett. Forskare tror att katekiner, som blåbär (även grönt te innehåller mycket av detta ämne) är rika på, aktiverar de fettförbrännande cellerna i fettcellerna kring buken. I en annan undersökning på Tuft University så minskade fettmängden kring midjan med upp till 77 % hos de som regelbundet fick i sig mycket katekiner (du behöver dock få i dig mindre kalorier överlag i kosten för att gå ner i vikt, så det går inte att bara börja äta blåbär för att tappa kilon, men det verkar som om de hjälper till att se till att kilona försvinner på ”rätt ställen”).

Dessutom tyder mycket på att blåbär hjälper till att bygga muskler. Deras skal innehåller nämligen ämnen som motverkar nedbrytningen av muskler (personligen har jag mindre träningsvärk när jag äter rikligt med blåbär, musklerna återhämtar sig helt enkelt snabbare).

Blåbär är en effektiv blodtrycks-medicin

Enligt en undersökning från förra året från amerikanska forskare så är blåbär unikt effektiva vad det gäller att reglera blodtrycket. En grupp fick 22 gram blåbärspulver (motsvarande ungefär 2,3 deciliter blåbär) om dagen i 8 veckor. Det övre trycket (systoliskt) sjönk med 5,1 procent, och det undre (diastoliskt) sjönk med 6,3 procent i genomsnitt. Dessa resultat är jämförbara med mediciner mot högt blodtryck och forskarna bakom studien, som nyligen publicerades i New York Times, säger att effekterna kan bli ännu starkare om man äter mycket blåbär under en längre period. Sarah A. Johnson som höll i studien understryker att ”det är någonting väldigt speciellt med sammansättningen av blåbär som är orsaken till bärets effekt på blodtrycket. Andra frukter och växtextrakt har inte producerat samma resultat”.

Blåbär är ett mycket nyttigt bär

Fakta om blåbär

  • Blåbärsbusken kan bli 30 år.
  • Blåbären blommar någon gång runt maj/juni och mognar i juli och augusti.
  • Blåbärsriset täcker så mycket som 17 % av Sveriges yta och är vårt mest populära bär tillsammans med lingon och hallon.
  • Blåbär innehåller endast 59 kalorier per 100 gram, 20-30 procent av blåbären består av naturligt socker.
  • Blåbär förlorar inga nämnvärda näringsämnen i samband med nedfrysning, näringsförlusten är större vid tillverkningen av blåbärssylt och blåbärssaft. Men även när den används till sylt eller salt är blåbäret nyttigt.
  • Amerikanska blåbär är för övrigt ett helt annat bär, och tillhör typen skogsbär.

Ett svar på ”Blåbär – fakta om ett av Sveriges allra nyttigaste bär”

I år 2020 har blåbären mognat tidigt i mälardalen det är mycket men små undrar om de slutat växa i och med att de blivit blå eller blir de större om men väntar ett par veckor?

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: