kalla duschar och bad sägs vara hälsosamt av flera anledningar

I alla tider och flera olika kulturer har det kalla badet varit en institution, ofta som en del av en religiös ceremoni och/eller manlighetsrit. I bland annat Finland, Ryssland, Thailand, Korea och Japan är det vanligt att man tar kalla bad och duschar. Till exempel japanska munkar har sedan urminnes tider praktiserat en typ av meditation som kallas Takigyo, vattenfalls-medidation. De står under en ganska lång tid under vattenfallet och kyler ner sina huvuden samtidigt som de mediterar, rensar hjärnan från alla tankar.

Men är det hälsosamt att bada i iskallt vatten? Kan det vara farligt att bada för kallt?

Saken är den att för friska människor är det absolut ingen fara att ta ett kallt dopp. Kalla bad har rentav vissa hälsofördelar (även om en del av de hälsofördelar som beskrivs nedan är omdebatterade).

Kallt vatten

På 1800-talet blev hydroterapi (bota åkommor och sjukdomar med hjälp av vatten) en stor trend i västvärlden och bland annat Charles Darwin var en stor anhängare av hydroterapi.

Därför är vattenterapi med kalla duschar eller bad bra för hälsan

 • Det kalla vattnet får kroppen att jobba och förbättrar blodcirkulationen och särskilt effektivt lär det vara att alternera mellan kallt och varmt vatten i duschen. Du kan alltså ta en varm dusch som vanligt till att börja med. Huvudsaken är att man duschar i iskallt vatten de sista 3 minuterna (för full effekt).
 • Kallt vatten sägs bota depression och ett universitet i USA har konstaterat att det verkar som om kalla duschar stimulerar den del av hjärnan som producerar noradrenalin, som i sin tur kan dämpa depressionssymptomen.
 • En kall dusch får den som har en lång startsträcka på morgonen att vakna till.
 • Paradoxalt nog hjälper det även många att somna snabbare om de tar en kall dusch cirka en timme innan läggdags.  Hälsogurun Tim Ferris skrev i sin bok ”The 4 hour body”: ”Resultatet: det är som att få en spruta med elefant-bedövningsmedel … Räkna dock inte med att det [de kalla duscharna] är behagliga till att börja med.”
 • Kalla bad och duschar håller skinnet fräscht och rent. Det kalla vattnet sluter porerna och får dig att se yngre ut. Utöver huden stärker man även kvaliteten på håret.
 • Kallt vatten stärker slemhinnorna och är därför motverkande mot bland annat allergier.
 • Viljan beter sig som en muskel och ju mer du arbetar med den ju starka blir din vilja. Många vittnar om att viljestyrkan man måste frambringa för att orka med att ta en riktigt kall dusch under en längre period (minst 3 minuter) stärker dig mentalt.
 • Det finns studier som påvisar att kalla bad hjälper idrottares muskler att återhämta sig snabbare. Den framgångsrike ishockeyspelaren Chris Chelios spelade i sanslösa 27 säsonger i NHL. Han ansågs vara ett fysiskt fenomen och avslutade karriären vid 48 års ålder. Han tillskriver själv sin eviga ungdom till faktumet att han tog heta/kalla bad varje dag under sin karriär.
 • Kalla duschar och bad minskar förekomsten av stress-ämmnen i kroppen (vilket dessutom är en viktig faktor om man försöker gå ner i vikt).
 • På 1800-talet rekommenderades det att unga män tog kalla duschar eftersom det skulle dämpa deras lust att onanera. Dessa råd var dock helt felaktiga eftersom det nu visat sig att kalla duschar faktiskt ökar produktionen av testosteron!
 • Enligt en engelsk undersökning från 90-talet så stimulerar kalla duschar immunförsvaret. Man tror att detta kan ha att göra med att det kalla vattnet kyler ner kroppen som svarar med att höja ämnesomsättningen och i samband med detta producerar fler vita blodceller.
 • Dessutom stärker det kalla vattnet blodcirkulationen och rensar det lymfatiska systemet.
 • Kalla duschar och bad ökar också ämnesomsättningen eftersom den kalla temperaturen tvingar kroppen att reglera temperaturen kontinuerligt, vilket kräver sin beskärda del av kalorier.
 • Man blir energisk och pigg efter en kall dusch eftersom det chockar kroppen. Av samma anledning är det viktigt att man börjar sina experiment med kalla bad eller duschar lite försiktigt. Det sägs dessutom att det är viktigt att man duschar eller badar kallt i väl uppvärmda rum (det är dock långtifrån alla som praktiserar detta som har den lyxen, så haka inte upp dig på den detaljen).
 • Dessutom ska du fokusera på andningen när chocken av det kalla vattnet slår till. Andas lugna, djupa andetag. Det håller dig lugn, och det är dessutom nyttigt att andas djupt och långsamt regelbundet.

Källor: Artofmanliness.com, Earthclinic.com, the hackedmind, menprovement

%d bloggare gillar detta: