Framtidens mat – dessa livsmedel kommer vi äta i framtiden

Framtidens mat
För hundra år sedan när man precis hade uppfunnit syntetisk organisk kemi och lärt sig att producera artificiella smaker, etc. var man väldigt optimistisk över hur vår mat skulle tillverkas år 2000. Flera forskare trodde i slutet av 1800-talet att vi våra tider skulle ha artificiella grödor, att man skulle tillverka alla grönsaker, mjöl och kött i laboratorium. Man trodde också att all mat skulle komma i form av mat-piller.

När vi nuförtiden spekulerar i hur framtidens mat kommer att se ut har vi dock en mer holistisk syn på det hela. Vi inser till exempel att det inte bara handlar om att skapa näring med en viss fördelning av kolhydrater, proteiner, fett och vitaminer – människor behöver den psykologiska upplevelsen av att äta en måltid. Därför är det inte så troligt att vi kommer sätta oss ner vid middagsbordet i framtiden, snabbt skåla, och skölja ner måltiden i form av ett piller (även om piller som innehåller de näringsämnen vi behöver samtidigt som de sänker aptiten redan finns).


Framtidens mat är snart här

Med tanke på att efterfrågan på livsmedel förväntas öka med ungefär 70 % de kommande 35 åren så är det helt enkelt ett måste att vetenskapen kommer med olika lösningar, men som tur är sitter man inte och rullar tummarna.

Det händer mycket spännande saker inom livsmedelsindustrin för närvarande. NASA håller på att forska inom det nya fältet syntetisk biologi, och främst då med fokus på att tillverka mat i rymden. NASA har tidigare i historien stått för många spännande innovationer inom området. Bland annat revolutionerade man tillverkningen av näringsriktig barnmat i början av 2000-talet.

NASA har även varit ledande vad det gäller innovationer inom förvaringen av mat. Nyligen har forskare vid universitetet i Minnesota dessutom upptäckt en ny metod för förvaring av mat, en metod som dessutom minimierar förekomsten av bakterier som listeria och E coli i maten. Det händer överlag mycket för närvarande vad det gäller olika metoder att få mat att hålla sig längre. Matkedjan Booker har till exempel lanserat smörgåsar som håller sig färska i två veckor (om det nu ska ses som någonting positivt).

Framtidens matMest press under det senaste året har lanseringen av så kallade insekts-farmar fått. Dessa odlingar är vänliga mot naturen och till exempel gräshoppor innehåller 20 mg järn för varje 100 gram och fyra syrsor innehåller mer kalcium än ett glas mjölk. Reklambyråerna för dessa insekts-produkter har understrukit att det redan hör till de traditionella matsederna bland 2 miljarder människor att äta insekter. Västvärlden har dock trots detta inte direkt gått man ur huse för att köpa ätbara insekter. Men hur man än vrider och vänder på detta så kan insekter komma att tjäna som föda åt många människor i framtiden.

En av de mer spännande upptäckterna under senare är att det går att odla grönsaker utan jord. Windowfarming är en växande en global trend.

Konstgjort kött skrevs det mycket om för bara något år sedan. Faktum är att den första hamburgaren med odlat kött åts på en presskonferens i London redan under hösten 2013. Vad det handlar om är att forskare i Nederländerna har kommit på ett sätt att ”odla” djurceller i labbmiljö vilket skapar vävnad som liknar riktigt kött. Det enda som kan stoppa denna metod är konsumenternas ovilja att äta konstgjort kött (särskilt i dessa tider då många helst vill ha så naturliga produkter som möjligt igen). Men faktum är att denna metod är bättre för miljön och eftersom man räknar med att den globala efterfrågan på kött kommer att fördubblas de närmaste 40 åren så är detta kanske enda lösningen.

Man håller också på att forska mycket på kring hur man ska kunna odla fram förbättrade kikärtor. Dessa är nämligen mycket näringsrika och innehåller till exempel mer fiber än råris, och mer protein än majs.

Mat för allergiker forskas det också mycket kring. Till exempel håller man på att utveckla allergi-fria ägg i Australien. Man tror att dessa ägg kommer att finnas på butikshyllorna inom 5-10 år.

Modern teknologi håller till och med på att revolutionera hur framtidens mat kommer att marknadsföras. Företaget McCain har till exempel experimenterat med några udda marknadsföringsmetoder. Bland annat lät man pryda busskurar med 3-D bilder som dessutom utsöndrade en doft av ugnsbakad potatis när man tryckte på dem. I en annan kampanj lät man utrusta  en taxi med en stor konstgjord potatis på taket som ”doftade som riktig potatis” som körde runt gatorna i London.

Källor: scientificamerican.com, 31/12, 2012, http://uk.lifestyle.yahoo.com/blogs/jo-romero.l 19/12, 2012.

%d bloggare gillar detta: