Hälsosamma beteenden som att äta rätt och träna förlänger livet efter cancer

Grönsaker
American Cancer society har precis släppt nya rekommendationer för cancerpatienter. Hälsosamma beteenden som till exempel att man äter en nyttig kost, tränar regelbundet och håller vikten är faktorer för att öka oddsen för att man ska förlänga livet efter en cancerdiagnos.

Cirka 1 av 25 amerikaner har överlevt cancer och en viktig frågeställning för de flesta som haft cancer är ”hur minskar jag risken för att cancern ska komma tillbaka?”

Forskningen inom området målar upp en allt tydligare bild: grönsaker, frukt, fullkorn, och proteinrika men fettsnåla måltider minskar risken för att man ska drabbas av ett återfall. Andra viktiga faktorer är att man rör mycket på sig (promenader duger utmärkt), helst alla dagar i veckan. Dessutom har det visat sig att det är mycket viktigt att man inte låter vikten skena i väg. Övervikt är en stor riskfaktor vad det gäller cancer (och massor av andra sjukdomar).

Det har gjorts mycket forskning som visat att ovanstående faktorer minskar risken för att man ska drabbas av cancer. Det har dock inte gjorts lika mycket undersökningar om hur en hälsosam livsstil kan minimera risken för att cancern ska återvända, eller för att cancerpatienter utvecklar en annan typ av cancer senare i livet.


Därför satte man ihop en panel med cancerexperter som fick gå igenom befintlig forskning inom ämnet. För sex år sedan kom panelen fram till att bevisen inte var tillräckligt starka för att man skulle ändra sina rekommendationer. Men nu har det alltså tillkommit ytterligare forskning som man anser, en gång för alla, bevisar att cancerpatienter som är aktiva, håller vikten och äter nyttigt löper mindre risk för återfall eller att de ska få en annan typ av cancer längre fram.

Andra rekommendationer för den som drabbats av cancer:

Gå ner i vikt om du är överviktig.

Att träna regelbundet är viktigt (och säkert) även under tiden då patienten får behandling mot sin cancer. Träningen kan också förbättra den fysiska förmågan, motverka trötthet, och rent allmänt leda till bättre livskvalitet för den cancerdrabbade. De som undergår kemoterapi eller strålning kan dock behöva ta det lite lugnare men bör ändå sträva efter att vara så fysiskt aktiva som möjligt.

Studier pekar på att kosten påverkar cancerns utveckling. Ät en kost med mycket grönsaker, frukt, fullkorn, fågel och fisk. Undvik raffinerande kolhydrater, behandlat kött och rött kött, desserter och feta mejeriprodukter.

Det finns i nuläget inga bevis för att kosttillskott är till hjälp för de som överlevt canver. Det finns dock en del bevis för att vissa tillskott kan vara direkt skadliga.

Källa: A cancer journal for clinicians, 26/4, 2012.

%d bloggare gillar detta: