Vitaminer som i form av tillskott kan vara farliga för hälsan – A, E och C

Vitaminer är livsnödvändiga ämnen och vissa av dem måste kroppen få i sig via födan. Om vitaminerna inte tillförs via kosten uppstår bristsjukdomar. Denna kunskap, i kombination med mördande marknadsföring, har fått oss i västvärlden att inte bara tänka på vad vi äter utan också sätta i oss flertalet kosttillskott för att så att säga ”vara på den säkra sidan”. Detta verkar dock inte vara en direkt lyckad strategi för den långsiktiga hälsa.

Vitamintillskott burkarDavid Agus, en välkänd amerikansk läkare och författare till boken ”The End of Illness” gick förra veckan ut i medier och varnade för, vad han kallar, ett växande problem med vitaminmissbruk. Agus pekar på att det gjorts 50 stora studier om vitamintillskott och inte en enda av dessa studier har kunnat påvisa att tillskotten minskar risken för att drabbas av vare sig cancer eller hjärtsjukdomar. Agus ifrågasätter varför vi överhuvudtaget sätter i oss vitaminer i form av tillskott.

Det är inte bara David Agus som kritiserar denna lukrativa bransch utan det är flera experter som menar att man lika gärna kunde spola ner pengarna i toaletten istället för att köpa tillskott. Faktum är att när man får i sig vissa vitaminer, trots att kroppen inte behöver dem, så avsöndras de med urinen. Dock kan kroppen inte göra sig av med fettlösliga vitaminer vilket gör att man kan drabbas av förgiftningssymptom. I de allra flesta fall är det överkonsumtion av vitaminpreparat som leder till förgiftning.

Läs mer om vad vitaminer och mineraler behövs för.

Dessa vitaminer ska du vara extra försiktig med att få i dig för mycket av

En talesman för ”Academy of Nutrition and Dietics” varnar framförallt för vitamin E, A och C:

Vitamin A finns i både växter och animaliska produkter och är bland annat viktig för vår benhälsa och immunförsvaret. I vissa fall kan det vara nödvändigt att få i sig A-vitaminer via tillskott, om man till exempel har problem med bukspottskörteln eller lider av Crohn´s sjukdom. Vitamin A brist är dock ovanligt hos friska individer och om man får i sig mer A-vitaminer än vad man behöver så kan det leda till problem med nervsystemet, levern och fosterskador. En form av vitamin A, nämligen betakaroten, tros kunna motverka cancer. Men detta verkar endast vara fallet om man får i sig vitaminerna med kosten. Saken är den att det verkar råda ett motsatt förhållande om man får i sig A-vitamin i form av tillskott. I en studie kunde man konstatera en ökad cancerrisk (18 procent) för rökare som regelbundet åt betakaroten i form av tillskott.

Vitamin E var länge ansett att vara ett mycket lovande ämne i kampen mot cancer. När man väl gjorde en stor undersökning för att fastställa att tillskott av E-vitamin leder till en mindre risk för prostatacancer kunde man dock dystert konstatera att det snarare ökar risken med 17 procent. Innan vetenskapen vet mer om detta bör vi alltså undvika att äta E-vitamin som tillskott. Bra naturliga källor för E-vitamin inkluderar solrosfrön och broccoli.

Vitamin C är den berömda kuren mot förkylningar. Man har dock bara kunnat hitta mycket svaga bevis för att tillskott av C-vitamin lindrar förkylningar. Får man i sig C-vitaminer genom kosten stärker de dock immunförsvaret. Om man får i sig mer C-vitamin än vad man behöver så utsöndras det med urinen. I vissa fall kan dock ett överskott leda till magkramp, illamående och diarréer. Och, vad värre är, att om man äter väldigt mycket C-vitamin-tillskott(vilket många gör i tron att det bekämpar förkylningar och infektioner) så kan det leda till njursten.

Summa summarum är, förutsatt att du är frisk, att du ska vara noggrann med att äta en mångsidig kost så du får i dig de vitaminer du behöver den naturliga vägen. Var sedan ytterst restriktiv med att få i dig vitaminer via kosttillskott. De är i de flesta fall helt onödiga, och i de värsta fall eventuellt farliga.

Källor: health.usnews, 24/2, 2012.

2 svar på ”Vitaminer som i form av tillskott kan vara farliga för hälsan – A, E och C”

Jag brukar alltid använda mig av ”C-vitamin brus” vid förkylningar. Kanske är det placeboeffekten som gör det, men jag känner mig oftast lite bättre efteråt.

Placeboeffekten är inte att förkasta…

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: