Ämnesomsättningens påverkas av åldrande – men det finns hopp

Ämnesomsättningen sjunker i takt med att man blir äldre och många kvinnor och män går upp i vikt efter att de fyllt 40.

Enligt ny forskning har man hittat orsaken till varför ämnesomsättningen påverkas i klimakteriet. Det hela hänger samman med att nivåerna av östrogen sjunker vilket påverkar receptorerna i hjärnan som styr hur många kalorier som förbränns. Den nya forskningen har fastställt att mindre nivåer av östrogen innebär försämrad fettförbränning (kvinnor i klimakteriet bränner cirka 50 kalorier mindre per dag).


Vad ska man göra åt detta då?

Man bör träna upp sina muskler, genom kroppsövningar hemma, eller i gymmet. Muskler förbränner nämligen fett.

Dessutom kan man experimentera med att hålla blodsockret (som är viktigt i sammanhanget) i schack genom att äta mindre måltider uppdelat vid flera tillfällen under dagen. Det enklaste tipset är att göra måltiderna bara marginellt mindre och äta en banan, eller yoghurt mellan måltiderna. Det håller blodsockret jämnt och fint.

ÄmnesomsättningFör att ytterligare hålla blodsockret jämnt bör man även äta något lätt precis före sänggående. Detta kan underlätta det för kroppen att hålla igång en bra förbränning även när du sover.

Andra sätt för att hålla igång kroppens ämnesomsättning är att promenera mycket, att hålla sig igång helt enkelt. Håll gärna ett så pass högt tempo att du svettas. Svårare än så behöver det inte vara att bränna fett.

Slutligen kan det inte nog understrykas hur viktig vår sömn är för vår ämnesomsättning. Enligt en amerikansk studie sjunker den basala ämnesomsättningen, efter en sömnlös natt, med 5 procent flera timmar in på efterföljande dag. En annan undersökning visade att kvinnor i genomsnitt gör av med 329 mindre kalorier efter att ha sovit i fyra timmar jämfört med nio. Det räcker dock gott och väl med 7-8 timmars sömn per natt för att hålla igång fettförbränningen.

Källa: Health.com

3 svar på ”Ämnesomsättningens påverkas av åldrande – men det finns hopp”

”Muskler förbränner muskler”???

hehe Tack för att du hittade den högt hoppande grodan Patrick! Åtgärdat.

Inga problem.

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: