Spännande film om den perfekta kosten (in search of the perfect human diet)

Film om kost
Det är inte ofta dokumentärer om hälsa blir nyheter i mainstream media. Men den nya filmen ”In search of the perfect human diet” kan mycket väl bli den största dokumentären om hälsa sedan Super Size Me gjorde succé världen över 2004 (och dessutom nominerades för en Oscar för bästa dokumentärfilm).

In search of the perfect human diet som eventuellt får en svensk titel i stil med “I jakten på den perfekta mänskliga kosten” är filmad av CJ Hunt. Filmen, som flera amerikanska hälsoskribenter länge väntat på ska bli klar, släpptes till försäljning på DVD i USA nyligen.  Det är oklart när och om den kommer till Sverige med svensk översättning. Men vi räknar med det.

In search of the perfect human diet är en dokumentär berättelse om en mans jakt efter vilka födoämnen som är optimala för människan. Vad ska vi äta respektive inte äta för att vara så hälsosamma som möjligt?

Regissören Cj Hunt var en tull synes hälsosam 23-åring som tränade och åt rätt och sedan, som en blixt från klarblå himmel, drabbades av en hjärtattack mitt under ett jogging-pass. Visserligen var denna hjärtattack resultatet av ett medfött hjärtfel men det fick CJ att tänka på hälsa på ett helt nytt sätt. När han frisknat till beslutade han sig för att hitta ”den perfekta dieten”, om det nu ens existerar en sådan. I filmen går han igenom dieter som veganism, ”raw food”, och flertalet andra dieter innan han slutligen hittar stenålderspåret, ”paleodieten”.


Filmens berättarstil är enligt kritikerna mycket pedagogisk och tankeväckande då den inte prackar på tittaren ett visst tankesätt utan låter henne eller honom dra sina egna slutsatser. Det mest intressanta med filmen är att den beskriver hur kosten har förändrats i takt med vår evolution, genom tekniska landvinningar och politiska förutsättningar, etc. Det kan man ha behållning av även om man inte håller med filmens inriktning mot en stenåldersinspirerad diet.

Filmen har också fått en del kritik eftersom många anser att anhängarna av paleodieten är motsägelsefulla i sitt resonemang. Man ifrågasätter till exempel tanken att vi inte skulle ha hunnit anpassa oss till en kost med spannmål under de senaste 10, 000 åren.

Har du detta denna film får du gärna lämna en recension nedan!

%d bloggare gillar detta: