Svarta bönor

Svarta bönor
Svarta bönor är inte riktigt lika kända i Sverige som sina släktingar de vita och röda bönorna. Detta är dock synd då svarta bönor är mycket goda och väldigt nyttiga. I denna artikel ger vi inte tips på recept, istället listar vi de svarta bönornas hälsoegenskaper.

Svarta bönor innehåller rikligt med protein, fibrer och mineraler som till exempel järn, magnesium och mangan. Dessutom innehåller de vitaminer som vitamin B1 och rikligt med antioxidanter. Svarta bönor innehåller endast cirka 100 kalorier per 100 gram (jämför med till exempel pasta som innehåller ungefär tre gånger fler kalorier) och är därför ett utmärkt livsmedel för den som vill gå ner i vikt. Trots att det innehåller så lite kalorier är de mycket mättande.


Baljfrukter överlag är riktiga hälsobomber. Den höga mängden proteiner och fibrer är den främsta orsaken till att vi bör äta mer baljfrukter. En normal-portion med svarta bönor ger 15 gram fiber och 15 gram protein. Enligt forskare är det denna utmärkta kombination av fibrer och proteiner som främst kan förklara varför svarta bönor är bra för bland annat blodsockret, det kardiovaskulära systemet och magsmältningen.

Andra hälsofördelar med svarta bönor kommer från det höga innehållet av antioxidanter och anti-inflammatoriska fytokemikalier. Studier indikerar att svarta bönor ger ett visst skydd mot cancer (främst då cancer i tjocktarmen).

Det nyttigaste sättet att tillaga de svarta bönorna är att du kokar dem. Men tillsätt inte salt eller andra kryddor innan de är färdigkokade. Om du tillsätter saltet innan bönorna är färdigkokade så blir de sega, och dessutom blir koktiden längre.

Det finns för övrigt inget som tyder på att konserverade och färdigkokta bönor skulle vara minde nyttiga.

 

%d bloggare gillar detta: