Avokado en nyttig frukt med ursprung i Sydamerika– kalorier och näringsinnehåll

Delad avokado

Avokado, som även är känt under namnet ”smöräpple” är en spektakulärt nyttig frukt med ett mycket bra näringsinnehåll. Den härstammar från Sydamerika och var en mycket populär frukt bland Aztekerna, Mayaindianerna, och Inkafolket. Nuförtiden växer den i flera subtropiska klimat. Den godaste avokado undertecknad ätit, var en för dagen nyplockad, avokado från kockens fars träd någonstans på Kreta. Spanska Solkusten är också kända för sina otroligt goda avokados. Det är inte så många ställen i Europa som har idealiska förhållanden för avokado-odlingar.

Spanjorerna tog med sig det första avokadoträdet till Europa 1601. Bland alla frukter och grönsaker som spanjorerna förde med sig hem från den nya världen så var avokadon den som tog längst tid på sig att bli populär.

Avokados nyttiga egenskaper är sedan länge kända även av den moderna forskningen. Bland annat innehåller avokadon massor av E-vitamin, olika antioxidanter och fleromättade fetter. Denna kombination av nyttiga ämnen gör att avokadon är bra får såväl vår insida som utsida.

De två mest framträdande hälsoaspekterna av frukten är dess välgörande förmåga för huden och hjärtat. Men den motverkar bland annat även prostatacancer och bröstcancer. Avokadon tros även vara bra för synen, kolesterolvärden, och E-vitaminet har antiinflammatoriska och fuktgörande egenskaper för huden. Många skönhetsprodukter innehåller därför avokado.

Näringsinnehållet inkluderar även nyttigheter som fibrer, b-vitamin, kalium, järn, magnesium, etc.

Avokado innehåller mycket kcalDet är svårt att hitta en perfekt mogen avokado i Sverige. Det känns som att den endera är för mogen, eller för omogen – aldrig perfekt. Det bästa är att klämma på den i affären. När den är mogen ska den vara något mjuk i konsistensen, inte ha några fläckar i skalet, och bör ätas omgående. Den är mycket temperaturkänslig och bör inte förvaras kallare än rumstemperatur.

När du delat den så är ett bra tips att du droppar lite citron över frukten för att den inte ska missfärgas.

Nyttig, men många kalorier

Dess nyttiga fetter kan jämföras med till exempel olivolja, nötter och rapsolja. Även om avokadon innehåller nyttiga fetter bör man dock ha i åtanke att den innehåller mycket kalorier. Närmare bestämt cirka 170 kcal per 100 gram (den innehåller 15 % fett). Glöm därför inte bort att räkna med avokadon i ditt övriga dagsintag av kalorier. De flest andra frukter, som äpple, innehåller så lite kalorier så man behöver knappast notera det om man äter en eller två frukter under sin viktnedgång.

Avokado är gott till räkor, som soppa, eller som Guacamole, som är en avokadoröra som fungerar utmärkt som tillbehör till mexikansk mat.

Den kände botanikern David Fairchild lär ha prisat fruktens näringsinnehåll med orden ”Avokado saknar rivaler hos andra frukter och är paradisets veritabla frukt”.

Fakta om avokado:

  • Aztekerna kallade avokadon för ”ahuacatl” som betyder ”testikel…”.
  •  Katolska präster ansåg länge att avokadon var en för ”sexig” frukt och förbjöd deras församlingsmedlemmar att äta frukten.
  • Idag är Spanien och Israel de största exportörena av avokados i Europa. Under senare år har även ekologiska avokados från Sicilien blivit en enormt stor exportvara runtom i Europa.
  • På grund av liknande kemiska strukturer är upp till hälften av alla som är allergiska mot latex är även allergiska mot avokado, kiwi, banan och päron. Detta kallas för latexfruktsyndromet.
  • Den största internationella exportören av frukten är Mexiko.
  • De äldsta spåren av att människor ätit avokado har daterats till 10, 000 före Kristus i en grotta i Mexiko.
%d bloggare gillar detta: