Nytt spännande projekt inom hälsa i USA – NuSI

Den kände hälsobloggaren/författaren Tim Ferris skrev förra veckan i sin blogg: ”Föreställ er vad som skulle kunna bli gjort om vi sammanförde en ´X-men´ liknande grupp bestående av världens bästa forskare, med oberoende finansiering, utan extern påverkan från branschen, som tar sig an de viktigaste frågorna inom näring? … Från och med idag har vi en sådan grupp: NUSI, the Nutrition Science Initiative (Näringslära initiativet) … ”NuSI kommer skapa en Manhattan-projektet liknande insats för att lösa problemet”.

Forskare i labbetNuSI-projektet handlar alltså om att man samlar de bästa forskarna från olika hörn i USA. Alla dessa forskare kommer att ställa de stora frågorna inom näringsforskning och på vetenskaplig väg komma fram med, för en gångs skull, tydliga svar. Projektet finansieras av miljardären och fondförvaltaren John Arnold.

Detta är utan tvekan det största, oberoende projektet inom hälsa som någonsin inletts. Bakgrunden till denna minst sagt ambitiösa satsning för att komma till botten med vad vi ska äta, hur vi ska äta etc. för att få ett stopp på fetmaepidemin är att vi ännu inte har några definitiva svar inom forskningsvärlden. Varje vecka dyker det upp nya, motsägande rön, om vilka dieter som är bäst för såväl hälsan som förs viktnedgång.

Presidenten för Nusi, Peter Attia, sammanfattar det hela med att säga: ”Utan elementen pengar, tid och talang arbetandes i samklang så kommer forskningen fortsätta att misslyckas med att leverera svar på vad som behövs för att komma till rätta med problemet [fetma och dess relaterade sjukdomar]… NuSI kommer att lyckas eftersom vi sammanför de bästa vetenskapliga hjärnorna och ger dem den tid och de resurser som de behöver för att hitta de svar som vi alla behöver!”


Forskarna som deltar i ”the Nutrition Science Initiative” spänner över hela spektrat vad det gäller kunskaper om trenddieter som till exempel veganism, lchf, högproteindieter och allt däremellan.

Man kommer studera alla dessa dieter och bekräfta eller skjuta ner deras giltighet. Som Tim Ferris (som själv är inbjuden att delta i initiativet): ”Ett Manhattanprojekt för att få slut på alla trenddieter”.

%d bloggare gillar detta: