Då började man äta olika typer av mat – matens historia

Gammal målning på indianer som äterDet är förstås svårt för forskare att exakt klarlägga vad man åt förr i tiden. Dessutom hittar man kontinuerligt bevis som ställer gamla ”sanningar” på ända. Olika typer av mat man ätit så länge att det inte går att fastställa hur länge inkluderar, till exempel, skaldjur, fisk, ägg, kött, svamp, frukt och grönsaker av alla de slag, salt och hirs.

Det finns för övrigt ingen som kan bevisa att en viss typ av livsmedel skulle vara nyttigare för oss då vi ätit den i x antal tiotusentals år. Människan är otroligt anpassningsbar och har ätit många olika typer av mat. Dessutom har man i olika kulturer, genom olika tidsepoker, ätit mycket varierat vad det gäller fördelningen mellan fett, kolhydrater och protein. Alkohol har också en lång och mycket brokig historia. Mer om det nedan.

Människans mat – några korta ord om en lång historia

Genom att studera gamla religiösa texter från hebréerna har man beräknat att de åt bröd till i princip varje måltid och att brödet utgjorde cirka 70 procent av det totala antalet kalorier de fick i sig. I Egypten har det hittats bevis på att man åt bröd tillverkat med jäst redan 4000 år före Kristus. Spår på att man mycket tidigt åt en form av grötliknande bröd kan spåras ända tillbaka till förhistoriska tider. Jordbruket tros förresten ha uppkommit för cirka 10, 000 år sedan. Mjölk och yoghurtprodukter började också framställas i större skala kring denna tid.

RisRis har ätits sedan förhistoriska tider (vildris). Relativt nya rön pekar på att man började odla ris i Korea redan för 15, 000 år sedan. Den äldsta typen av nudlar som man hittat i Kina är 4000 år gamla och gjorda av hirs.

Citrusfrukter började man äta för cirka 6000 år sedan i Mesopotamien. Man njöt dock av citrus i Asien mycket längre tillbaka än så.

Oliver och olivolja nämns fler än 30 gånger i bibeln och har länge ansetts vara helig mat. Man tror att människor började äta oliver för cirka 7000 år sedan.

Pasta är numera världens mest populära maträttFörsta gången som ordet pizza användes (eller rättare sagt den äldsta källan man hittat) var år 997 i södra Italien. Pasta har dock en mycket längre historia. Riktigt hur lång vet man inte, men pasta av durumvete började tillverkas i Sicilien på 700-talet. Innan dess hade arabinvasionen fört med sig en nudelliknande produkt. Det är alltså en myt att Marco Polo återvände från Kina med Pasta år 1295.

I gamla ruiner i Sydamerika, daterade till 500 år före Kristus, har man hittat spår som tyder på att de åt potatis. Potatisen kom dock till Sverige och Europa, som alla vet, mycket senare än så.

Alkoholens historia är värd en artikel i sig då den har gått hand i hand med flera civilisationers utveckling. Förr i tiden var det vid många tillfällen (som vid långa sjöresor) förenat med livsfara att dricka vatten eftersom man inte kände till hur man skulle rena det. Istället drack man alkohol (dock inte så värst alkoholhaltig). Det var inte förrän i mitten på 1800-talet som man började rena vatten genom att koka det. Fram tills dess var alkohol den vanligaste drycken. I alla fall i våra delar av världen. De tidigaste spåren av att människor druckit alkohol går mer än 12, 000 år tillbaka i tiden. För cirka 9000 år sedan började man brygga öl, och tillverkningen av vin kan spåras minst 8000 år tillbaka i tiden. Att destillera sprit av säd började man dock inte med förrän någon gång på 1300-1400 talet.

Godis då?

HonungJodå, suget att unna sig något sött, som stimulerar belöningsmekanismerna i hjärnan är inget nytt för vår tid. Det engelska ordet för godis är ”candy” vilket härstammar från arabiskans ”qandi” som betyder ”tillverkat av något sött”. Många antika civilisationer använde olika typer av sötsaker som medicin mot vissa magproblem och halsont. Det vanligaste ”godiset” var honung, samt nötter och frön doppade i honung. Under medeltiden (det var dock bara de rika som hade råd) började man tillverka mer modernt godis av kryddor och socker.

Popcorn började man att poppa för många tusen år sedan. Man har hittat popcorn i en över 4000 tusen år gammal grotta i nuvarande Mexiko. Potatischips började man (tror man) tillverka i New York år 1853.

Choklad konsumerade man i Sydamerika i religiösa ritualer (flera tusen år gamla spår har hittats). När kolonisatörerna förde med sig choklad hem till Europa så dröjde det inte länge innan man blandade ut kakaon med fett från mjölk och socker. Den moderna (hårda) chokladkakan kom på 1800-talet och uppfanns av John Cadbury. Än idag är Cadbury en av världens största tillverkare av choklad.

Vanilj började först odlas i nuvarande Mexiko av Totonac-folket. Aztekerna som sedermera invaderade området på 1400-talet fattade snabbt tycke för vaniljen. Vaniljen likt kakaobönan kom sedan till Europa via den spanska kolonisatören Cortez (som verkar ha gjort så mycket för den västerländska godiskulturen…).

Tidig glassGlassens spridning har en lite muntrare och mindre blodig historik (det finns tecken på att man smaksatt snö i många olika delar av världen). Glassen sägs först ha kommit till då perser började hälla druvjuice över frusen snö i en skål. Detta gjorde man främst när det var riktigt varmt ute. Man höll glassen kall genom att förvara den i underjordiska kammare, eller kvarvarande snöhögar från bergen. Araberna var de första som började tillverka glass med mjölk som huvudingrediens. Dessutom började de använda socker istället för frukt som sötningsmedel. Detta skedde redan någon gång kring 900-talet.


Framtidens mat

Den första grödan som genmodifierades för att öka dess näringsvärde var ”golden rice” (med betakaroten). Detta skedde för första gången år 2000. Första gången man använde DNA-teknik på en växt var 1983 då man odlade fram en tobaksplanta som var resistent mot antibiotika. Snart beräknar man att även nano-teknik kommer att användas inom tillverkning av livsmedel (vissa hävdar att det redan sker). Läs mer om framtidens mat.

Källor: Wikipedia, wholehealthsource, thefoodtimeline, sciencenow, nymedicin, BBC

Ett svar på ”Då började man äta olika typer av mat – matens historia”

Stängt för kommentering.

%d bloggare gillar detta: