Julshoppingen kan vara en viktfälla – men också ett tillfälle att bränna lite extra kalorier

Snart är det dags att springa runt staden och handla julklappar igen. Julshoppandet kan dock vara en viktfälla, eftersom många varuhus och köpcenter ofta har flera snabbmatsrestauranger som pockar på vår uppmärksamhet. Detta i kombination med långa timmar utan mat är ingen höjdare.

Shoppingcentrum Och så har vi allt lättillgängligt godis placerade på strategiska ställen i butikerna förstås… Undvik detta genom att se till att äta en ordentlig middag innan du ger dig ut på din julshopping.

Skulle du ändå känna att blodsockret sjunker och du börjar bli hungrig efter några timmars frenetiskt shoppande köp ett äpple eller en yoghurtdricka. En handfull nötter fungerar också utmärkt.

Hur många kalorier förbränner shopping?

Att julshoppa kan bränna en hel del kalorier

Om du har en genomsnittlig vikt och går runt city i ett hyfsat högt tempo och shoppar med några kassar fulla av julklappar bränner shoppingen bort mot 250 kalorier i timmen. Ett kilo fett motsvarar 7000 kalorier. Enligt principen ”många bäckar små” kan vår vardagsaktivitet vara ett viktigt vapen mot att bränna fett, eller hålla vikten.

Andra vardagsaktiviteteter i jämförelse:

  • Att damma förbränner 80 kalorier i timmen.
  • Att kyssas förbränner 36 kalorier i timmen.
  • Att stryka förbränner 76 kalorier i timmen.
  • Att skura golvet med en mopp i två timmar förbränner strax över 300 kalorier.
  • Att hjälpa någon att flytta (om det nu ska ses som en vardagsaktivitetet) bränner mer än 50o kalorier i timmen!
  • Att skotta snö är nästan lika effektivt, och snöskottandet kommer upp i över 400 förbrända kalorier i timmen.

Att julshoppa kan alltså vara en riktigt hyfsad kaloriförbrännande aktivitet. De tunga kassarna ger dessutom ett lite extra motstånd och gör så att du bränner lite extra fett jämfört med en vanlig promenad. Dessutom tränas musklerna i benen lite mer effektivt.

Läs för övrigt våra tips på nyttiga julklappar. 

%d bloggare gillar detta: